#Акції_ОУН_на_Буковині 26 квітня.

 
* 26 квітня 1950 року о 23.00 повстанська група у складі двох кущових боївок «ДОРОШЕНКО» та «СОКОЛА», чисельністю вісім-десять осіб, очолювана керівником «СБ» Гірського надрайонного проводу ОУН “ЗАЛІЗНЯКОМ”, здійснила наліт на колгосп імені Кірова в селі Ростоки, Вижницького району.
Під час акції повстанці ліквідували місцевих запроданців – голову колгоспу (ГАВ’ЮК М.Т., 1903 р.н., жителя села Ростоки) та дільничного уповноваженого міліції (ШПАК О.М., 1920 р.н., уродженця села Чорногузи Вижницького району). Повстанці забрали зброю (автомат ППШ та пістолет “ТТ”), що належала дільничному уповноваженому, підпалили контору колгоспу та зникли.
Відомо, що о 23.00 дільничний уповноважений ШПАК вийшов із сільради і одразу на вулиці раптово був схоплений і обеззброєний повстанцями, після чого вони відвели його до хати голови колгоспу ГАВ’ЮК, де обидва були застрілені.
Під час переслідування повстанців опергрупа УМГБ із розшуковими собаками в районі гори Магура Вижницького району виявила місце стоянки повстанців, де знайшла замасковані хвоєю три польові сумки з документами і оунівською літературою, зокрема до 1000 штук листівок, звіти Буковинського Окружного проводу ОУН за 1949 рік, повстанські фотографії.
Одна із останніх таких успішних акцій повстанців на Буковині.
 
 
 
 
 
 
 
 

peredplata