#Акції_ОУН_на_Буковині 4 травня

 

Одна із найрезультативніших повстанських акцій – ліквідовано цілого секретаря райвиконкому, ще й під час здійснення ним антинародної роботи.

* 4 травня 1946 г. о 9-й годині ранку на хуторі Парцели Нижньо-Лукавецької сільради Вижницького району, двома повстанцями із засідки автоматною чергою обстріляний і ліквідований секретар Вижницького Райвиконкому ЖОВБЕНКО Н.І., який прибув на хутір для розміщення «позики», або ж для грабунку населення та відбирання у людей грошей.
ЖОВБЕНКО Вижницьким райвідділом МВД був попереджений про те, що на хуторі Парцели з’явилося двоє повстанців, а також по приїзді в Нижньо-Лукавецьку сільраду ЖОВБЕНКО для охорони були виділені бійці винищувального батальйону, але останній відмовився від охорони і пішов на хутір один, де зупинився ночувати у вчительки ЯТКОВСЬКОЇ О.М.
Повстанці вистерегли його та дізналися де він ночує, заклали засідку та вранці, коли той вийшов з її дому, влучною чергою із автомата ЖОВБЕНКО був ліквідований.
* 4 травня 1947 р. у селі Замостя, Вашківського району, трьома повстанцями при виході з будинку ДАНИЛЮКА Д.М. були обстріляні дільничний уповноважений міліції райвідділу МВД МОСКАЛЬ О.А., заступник голови сільради РУСЬ та істребок ПРОСКУРНЯК, які проводили «підписку» (відбирали у людей гроші) на т.зв. «Другу державну позику відновлення народного господарства».
Внаслідок обстрілу РУДЬ та МОСКАЛЬ були поранені та втекли. Поранений дільничний МОСКАЛЬ кинув у повстанців гранату, вибухом якої поранив одного повстанця та смертельно поранив сам себе.
Повстанці, покинувши на місці мішок з печеним хлібом та один ріжок від автомата, забрали з собою пораненого та зникли.

peredplata