Церковне свято 2 серпня: що робити цього дня – великий гріх

2 серпня в церкві згадують пророка Іллю. У народному календарі – Ільїн день. За що шанують цього пророка, традиції на церковне свято, чи можна працювати і купатися цього дня – розповідаємо в матеріалі.

2 серпня 2023 – яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Ілля – один із найбільш шанованих біблійних старозавітних пророків. Він народився в IX столітті до н.е. у Фесвії Галаадській (зараз це територія Йорданії). Ще в юному віці хлопчик став сповідувати християнство і захищати віру, пішов у пустелю, де старанно молився і постився. 

Коли Ілля виріс, то за Божим велінням вирушив до Ізраїлю на службу царю-язичнику Ахаву. Там пророк став проповідувати християнство і просити правителя звернутися до істинного Бога, щоб уникнути голоду.

 

Іллі ніхто не повірив і незабаром настала посуха. Тоді пророк запропонував побудувати два вівтарі – язичницькому богу Ваалу і християнському Богу. Молитви і жертви язичницькому ідолу не дали результату. Тоді Ілля поклав на інший жертовник дрова, велів полити їх водою і став молитися – з неба зійшов вогонь, мокрі дрова загорілися і пішов дощ. Після цього дива народ Ізраїлю увірував у Бога, а Ілія живим був узятий на небеса. За іншою версією, його забрали не на небо, а в інше потаємне місце, де він чекає Другого пришестя Христа. 

У Євангеліє сказано, що тільки пророк Ілля і Мойсей розмовляли з Христом під час Преображення на Фаворі.

Святого згадують 2 серпня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (від 1 вересня 2023 року) вшановувати його будуть 20 липня.

Народні прикмети на 2 липня

За прикметами дня можна визначити, якою буде погода найближчим часом і осінь:

  • хмари комарів літають – день буде гарним і без дощу;
  • стоїть спекотна погода – буде суха осінь;
  • злива цього дня – наступного року буде багато пожеж;
  • грім гримить – найближчим часом дощу не буде.

У народі 2 серпня – свято Іллі. У ранньому християнстві і після в народній традиції Іллю наділили рисами бога Перуна – повелителя грому, блискавки, дощу і покровителя врожаю. Наприкінці липня – на початку серпня часто йдуть грози – кажуть, що це Ілля гуркоче Чумацьким Шляхом на своїй колісниці і пускає блискавки в змія.

За старих часів цього дня збирали дощову воду – її вважали цілющою, її зберігали й умивалися за хвороб. Вважається, що якщо цього дня потрапити під дощ – будеш здоровим цілий рік.

2 серпня – що сьогодні не можна робити

Цього дня є низка заборон, які категорично не можна порушувати, щоб не згрішити:

  • заборонено працювати, особливо в полі та на городі;
  • не можна сваритися, лаятися, лихословити;
  • у жодному разі не можна відмовляти в допомозі та милостині.

Згідно з народною прикметою цього дня не можна купатися у водоймах – нібито вони кишать нечистю, яка сховалася від Іллі, і можна стати її жертвою. Але цьому є й логічне пояснення: оскільки в цей час йдуть зливи, то вода в річках і озерах не прогрівається, і можна після купання застудитися. Церква не забороняє купатися на свято, але вважається неправильним, якщо цього дня купатимуться замість того, щоб піти на службу в храм. 

Що можна робити 2 серпня

Цього дня потрібно піти в храм і помолитися. Якщо такої можливості немає – можна запалити свічку і помолитися вдома. Також цього дня в церкві освячують свіжий хліб і фрукти, їх потім роздають нужденним. 

В Іллі просять зцілення від хвороб, здоров’я для дітей і близьких, сімейного благополуччя, дощу під час посухи, моляться за гарний урожай. Попросити святого варто також про якнайшвидше настання миру – вважається, що цього дня святий чує всі прохання.

На Іллю заведено збиратися в колі сім’ї та накривати стіл. Обов’язково потрібно допомогти тому, хто потребує, або зробити іншу добру справу – воздасться втричі. Добре в цей день грати весілля або вінчатися – сім’я буде міцною і щасливою.

У цей день потрібно піти в храм і помолитися. Якщо такої можливості немає – можна запалити свічку і помолитися вдома. Також в цей день в церкві освячують свіжий хліб і фрукти, їх потім роздають нужденним. 

peredplata