Церковне свято 31 жовтня: що потрібно зробити, щоб не потрапити в біду

31 жовтня за новим церковним календарем згадують Никодима і Спиридона Печерських. Кого вшановують цього дня за старим стилем, про що потрібно попросити у святих, народні прикмети і заборони дня – розповідаємо в матеріалі.

31 жовтня 2023 року – яке церковне свято за новим і старим календарем

31 жовтня (13 листопада за старим стилем) – день пам’яті Никодима і Спиридона Печерських, які увійшли в історію як проповідники християнства, молитовники.

Никодим і Спиридон жили в XII столітті і прославилися тим, що провели 30 років у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври. Там вони займалися випіканням проскур – невеликий круглий хліб для вірян, який роздають у храмах.

Про святого Никодима відомо мало: він довгі роки був сподвижником Спиридона, вчився в нього пекти просфори. Так само як і Спиридон, вів суворе життя і молився з ранку до вечора.

Про Спиридона Печерського ходять легенди. Переказ свідчить, що одного разу піч, у якій готували, і підлога навколо неї загорілися – якби сталася пожежа, знищила б чимало. Але Спиридон не дав цьому статися: він накрив полум’я своїм одягом, який на диво не загорівся, а потім полив усе водою і загасив вогонь. Сам він також залишився неушкодженим. Після цього випадку Спиридона і Никодима стали вважати хранителями від пожежі. Крім цього, святий Спиридон був наділений здатністю до чудотворення. Обидва ченці прожили до старості, а їхні мощі перебувають там же, у Ближніх печерах.

Свято 31 жовтня за старим стилем – день пам’яті апостола від сімдесяти Луки. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 18 жовтня.

Прикмети на 31 жовтня

За прикметами дня судять, якими будуть погода і зима:

вночі небо в хмарах – чекай дощу;
птахи сидять насупившись із самого ранку – до затяжної негоди;
сніг із ранку – зима буде нескоро і теплою.

У народному календарі 31 жовтня – свято Никодимів день, Никодим. У цей час за старих часів зазвичай переводили курей у тепліші курники – у звичайних їм було вже холодно.

Що не можна робити 31 жовтня

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

сваритися і лаятися, особливо подружжю, лихословити;
відмовляти в допомозі;
давати і брати гроші в борг;
лінуватися.

За народними прикметами, цього дня в жодному разі не можна підіймати що-небудь із землі – можна отримати порчу, а також розмовляти з незнайомцями.

Що можна робити 31 жовтня

Святим Спиридону і Никодиму Печерському моляться про захист дому від пожеж, а також хвороб, злиднів і сімейних негараздів.

За старих часів у цей час рибалки вирушали на риболовлю, а на гроші за свій перший улов купували свічку і ставили її в храмі – на удачу. Також 31 жовтня традиційно готують страви з курки – у народі вважають, що якщо з’їсти хоч шматочок курки цього дня, то біда обійде стороною.

31 жовтня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають: Гавриїл, Георгій, Григорій, Дмитро, Костянтин, Михайло, Микола, Пантелеймон, Пантелей, Петро, Сергій, Устин, Федір, Федора.

peredplata