Відкриття пам‘ятника Василю Стефанику в Коломиї

Повернувся до рідної Альма-матер: Перед ліцеєм №1 у Коломиї відкрили пам’ятник Василю Стефанику

У Коломийському ліцеї №1 сьогодні відбулась визначна подія – відкриття пам’ятника видатному письменнику Василю Стефанику, чиє ім’я носить навчальний заклад. Участь у відкритті взяли самі нащадки покутського генія, завітало просвітянське коло та сотні гостей.

Повідомляє Інформатор.

Коломияни знають, що ліцей №1 називають Стефаниковою школою, адже саме тут й навчався новеліст, ще коли навчальний заклад мав назву Коломийська гімназія. У далекому 1971 році відзначали 100-річчя з дня народження Василя Стефаника, тоді школу й назвали в його честь.

Історія самого пам’ятника розпочалася досить давно, але два роки тому, до 150-річчя від дня народження письменника, перед ліцеєм №1 відкрили сквер імені Стефаника та освятили наріжний камінь під майбутній пам’ятник. Його виготовив скульптор Михайло Дмитрів ще у 80-х роках ХХ століття, та через супротив «совєцької» номенклатури скульптуру так і не встановили у Коломиї. Завдяки Богдану Гульчію, який став основний меценатом, та іншим благодійникам, бронзовий пам’ятник Василю Стефанику таки встановили біля ліцею.

Дату для відкриття пам’ятника вибрали не випадково – 1 листопада, річницю створення Західноукраїнської Народної Республіки, адже Стефаник був не тільки письменником-новелістом, а й брав активну участь в громадсько-політичному житті, був послом Австрійського парламенту від Галичини та брав участь у роботі Української національної ради ЗУНР.

peredplata