Іван Левинський збудував залізничні вокзали у Чернівцях, Коломиї, Івано-Франківську, у Львові

Все ніяк не можу відійти від Івана Левинського! 🙂 І ось чому!! Виявляється, що його коріння з Кельменеччини, хоча і народився він в Долині, що біля Івано-Франківська.
Чи знаєте ви, що Україна, як і Франція, має свій архітектурний стиль? Називається він – українська сецесія. Батько української сецесії – непоказний горбатий чоловік з дивовижно красивою і благородною душею – Іван Левинський– з нашої Кельменеччини, з Лівинців.
У 1851 році в м. Долина (Україна), в родині директора народної школи народився горбатий хлопчик. Його назвали Іваном. Іван Левинський – нащадок величного роду Левинських із Басарабії. Там, у Кельменецькому районі, і досі є село Лівинці (насправді мало б називатися Левинці), яке було помістям родини, що свого часу під проводом Івана Мазепи піднялася на захист українського люду.
Поневолювачі землю у родини Левинських відібрали. Родина збідніла і перебралася жити до Станіславщини (тепер Івано-Франківщина). Та мале горбате хлопченя швидко стало напівсиротою: помер батько. Оскільки родина була багатодітною, доводилось дуже важко.
Горбатого Іванка до себе на виховання забрав старший брат, котрий проживав у Львові. У холоді і голоді хлопченя вчилося. Він успішно закінчив школу, Львівський політехнічний інститут. Став науковцем і… будівничим Львова!
Коли ви потрапите до Львова, на стометрівку перед пам’ятником Т.Г.Шевченкові, поклоніться поетові і поверніться в протилежний бік. Перед вами буде музей етнографії та народного промислу. Це колишня Галицька ощадна каса. Творіння рук Івана Левинського. У Львові цілі вулиці забудовані його будівельною фірмою. Львів – не польський, і не австрійський. Його будували наші хлопці з любов`ю і талантом.
Дослідники ніяк не можуть зрозуміти, що стало основою цього стилю? Він характеризується поєднанням карпатських елементів з рослинним декором, який зовсім не назвеш карпатським. Звідки такий дует? А може від нас? Пригадайте наші килими, вишиті сорочки, рушники. Для нас не характерна орнаменталістика, у нас квіти, квіти, квіти.
Іван Левинський збудував майже два десятки фабрик і заводів. Він створив перший штучний мармур, псевдо вітражі, виготовляв найякіснішу керамічну плитку, посуд, кахлі і навіть шоколад!
Оперний Львівський театр за проектом Горголевського звела будівельна фірма І.Левинського. І тут ми вас розчаруємо. Ніяких дубових свай під театром нема. Там вперше в Європі Іван Левинський використав залізобетон. Це була його інновація.
На початках театр покосився. Горголевський почав тривожитися – завалиться! Іван Левинський його заспокоював, мовляв, це природний процес, осяде і друга сторона, все буде гаразд. Горголевський не повірив і наклав на себе руки. А запевнення Левинського збулися. І ми театром милуємось досі!
Залізничні вокзали у Чернівцях, Коломиї, Івано-Франківську, у Львові і багато прекрасних споруд по всій Західній Україні – це творіння Івана Левинського.
Наші Лівинці-Левинці мають право пишатися таким нащадком. І може зовсім по-іншому глянути на самих себе
Левинський став одним з найбільших промисловців Європи кінця ХІХ початку ХХ сторіччя. Та це би не мало ніякого значення, якби левову частку прибутків він не віддавав на освіту і благоустрій своїх робітників, талановитих дітей. Зводив перші гуртожитки, створював музеї.
І постає питання: яка Істина лежала в основі Свідомості цього чоловіка, щоб з горбатого бідного хлопчика виросла така Людина? Можливо, ця: Ми великі не ростом, і не прямою поставою, не банківськими рахунками. Людина велика Розумом, Любов`ю, Людяністю!
У нього були красуня дружина, чарівні діти і повага простого люду.
Ангела Вишня-Ткач

peredplata