Юріїв день: яке свято відзначають віряни 26 листопада, прикмети та заборони

 
26 листопада за новим церковним календарем відзначають освячення церкви святого великомученика Георгія в Києві. У народному календарі – Юріїв день. Про традиції свята, заборони, народні прикмети та кого вшановують 26 листопада за старим стилем – розповідає видання УНІАН.

26 листопада 2023 року – яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

26 листопада (9 грудня за старим стилем) відзначають річницю освячення храму, створеного на честь великомученика Георгія Побідоносця, у Києві.

Георгій Побідоносець – один із найшанованіших святих, які увійшли в історію православ’я. З давніх часів у київських князів був звичай засновувати храми на честь своїх ангелів-охоронців. Рівноапостольний князь Володимир – у хрещенні Василь – побудував у Києві та Вишгороді храми імені святителя Василя Великого, князь Ізяслав І – у хрещенні Димитрій – звів храм і монастир у Києві на честь святого великомученика Димитрія.

Князь Ярослав Мудрий, який у хрещенні отримав ім’я Георгій, започаткував храм і чоловічу обитель на честь великомученика Георгія, а також побудував храм в ім’я великомучениці Ірини, ангела-хранителя своєї дружини Інгігерди.

Храм на честь великомученика Георгія, Георгіївська церква, – це один із перших монастирських київських храмів, збудований у XI столітті. Він знаходився перед брамою Святої Софії, на розі сучасної Володимирської вулиці та Георгіївського провулка. Відомо, що на його будівництво князь Ярослав витратив великі кошти, у зведенні храму брала участь велика кількість будівельників.

Георгіївська церква згадується в Лаврентіївському літописі, згідно з яким храм міг бути освячений 26 листопада 1051 року святителем Іларіоном, митрополитом Київським. Храм було зруйновано, ймовірно, внаслідок занепаду стародавньої частини Києва після того, як місто було розорено ордами хана Батия 1240 року.

Свято 26 листопада за старим стилем – день пам’яті святителя Іоанна Златоуста, архієпископа Константинопольського.

Про що говорять прикмети на 26 листопада

За погодою цього дня судили, якою буде зима і врожай:

дощ цього дня – наступного року буде хороший сінокіс;
намело багато снігу – чекай гарний урожай;
ворони каркають – до потепління;
зоряне небо – буде сильний холод;
дрібний сніг сипле – чекай на сильні морози, а якщо йде великими пластівцями – до тепла.

У народному календарі 26 листопада – свято Юріїв день, Юрій Осінній, Єгор Осінній. У народі кажуть: “Юрій замостить, а Миколай загвоздить”. Це означає, що якщо на Юріїв день усе прихопить морозцем, то на Миколая Зимового (6 грудня) настануть справжні холоди.

Що не можна робити 26 листопада

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

лаятися і лихословити;
сваритися;
ображати старих і дітей;
відмовляти в допомозі;
лінуватися і байдикувати.

За народними прикметами цього дня також не можна ходити на полювання і вирушати в далеку дорогу. Якщо поїздку перенести не можна, то слід помолитися про її благополучне завершення.

Що можна робити 26 листопада

У це свято можна піти до храму. Георгія Побідоносця вважають покровителем хліборобів і воїнів. Святого просять про захист від ворогів і недоброзичливців, допомогу в бою, зцілення від хвороб, уберегти людей від злоби, а домашню худобу – від диких звірів.

Вважається, що цього дня, щоб заслужити прихильність святого, потрібно добре попрацювати. За народною традицією до цього дня намагалися розрахуватися з усіма боргами – щоб прийдешній рік був вдалим і грошовим. За старих часів на Юрія слухали воду біля колодязів: було тихо – зима буде теплою, а якщо чути шум – потрібно готуватися до сильних морозів і хуртовин.

Тим, хто дотримується посту, цього дня дозволяється гаряча їжа з маслом, риба і вино.

peredplata