У Чернівцях відтворили пам’ятник Пієта та присвятили матерям полеглих воїнів

У Чернівцях відтворили пам’ятник Пієта у доповненій реальності. Цей пам’ятник в австро-угорський час стояв на Центральній площі міста, але не зберігся дотепер. Розробники присвятили 3D-модель пам’ятки матерям, які оплакують полеглих на фронті воїнів. 3D-модель можна побачити через екран смартфона.

3D-модель пам’ятника у доповненій реальності створив розробник організації “Лабораторія культури” Олександр Васильєв. Він працював над моделюванням впродовж трьох місяців. Спершу разом із командою досліджував, який вигляд мав пам’ятник. Для цього шукали архівні фото. Оскільки креслення не збереглися, то відтворення відбувалося за старими фото пам’ятника.

Відтворену 3D-модель Пієти команда Лабораторії культури присвятила матерям, які горюють за воїнами, полеглими на фронті.

“Нехай Пієта нагадує, що загиблі на війні — це не просто цифри та імена, а чиясь непоправна втрата і горе. Ми б хотіли, щоб ця відновлена скульптура була не лише про скорботу, але і про надію на те, що жодну втрату не забудуть”, — йдеться у дописі Лабораторії культури.

Скульптурна композиція на постаменті складається із фігури Богоматері, яка тримає на колінах тіло Ісуса Христа, обабіч розташовані янголи. Сцена оплакування Божою матір’ю Христа є впізнаваним релігійним сюжетом у мистецтві. Пієту вважають першим пам’ятником у Чернівцях. Її встановили у 1827 році за гроші Лазара Михаловича. Саме його ім’я є на табличці. Під час румунської окупації пам’ятник перенесли до костелу Серця Ісуса, а під час радянської — знищили.

Тому в Лабораторії культури вирішили відновити цей втрачений пам’ятник у доповненій реальності, адже можливо його не відтворять з фізичних матеріалів. Так раніше зробили з пам’ятником Сидору Воробкевичу, який прибрали зі скверу біля резиденції.

Для відтворення пам’ятника розробник Олександр Васильєв застосовував технології 3D-моделювання, текстурування, а також технології нейромереж. Найскладнішим у створенні 3D-моделі було підлаштувати її під вимоги програми Spark AR. Її можливості обмежені, тому й створити точну копію втраченого пам’ятника не вдалося, каже Олександр Васильєв.

3D-модель Пієти можна побачити через екран смартфона, вона доступна як ефекти у Facebook за цим посиланням.

 

"Присвятили матерям полеглих воїнів". У Чернівцях відтворили пам'ятник Пієта у доповненій реальності
Фото Пієти на Центральній площі та 3D-модель пам’ятника. Колаж: Edward Turkewicz та Лабораторія культурних досліджень

Джерело: Суспільне Чернівці

peredplata