5 січня — Водохресний святвечір: історія, традиції та прикмети свята, про які варто знати

5 січня, православний світ відзначає Водохресний святвечір. Раніше день народження Ісуса Христа відзначали 6 січня. Свято мало назву Феофанія або Богоявлення. Пізніше воно розділилося на Різдво та Водохреща. Свято Водохреща вважається третім важливим днем після Різдва та Великодня. Сина Божого охрестив Іоанн Предтеча в річці Йордан. Через те, що свято є важливим, велике значення має підготовка до нього. Тому, 5 січня відзначають Святвечір. В храмах влаштовують всеношну службу, яка має декілька частин — Велике повечір’я, літія, утрення, перша година.

Традиції в цей день.

5 січня готуються до великого свята Водохреща. Потрібно покаятися в гріхах та очистити душу.

Четвертий день Богоявлення припадає на 6 січня. Якщо це будній день, потрібно дотримуватися такого порядку. Ввечері 5 січня читається вечірня, після неї — утрення, а першу годину не читають. 5 січня читаються Царські години, вечірня та Літургія святого Василя великого.

Якщо переддень Богоявлення припадає на суботу, тоді Царські години читають в п’ятницю, а Літургію не читають, її переносять на суботу на ранок.

Якщо переддень Богоявлення випав на неділю, тоді Царські години читають в п’ятницю,  без Літургії, Бдіння — ввечері суботи, а Літургію Іоанна Златоуста — в неділю.

За день до свята Богоявлення відбувається 13 читань, а вхід проходить за Євангелієм. Обов’язково, слід дотримуватись посту.

За повір’ям, якщо молода дівчина зустріне сьогодні хлопця, то скоро буде весілля. Кожна незаміжня дівчина ворожить на майбутнє та на судженого.

Щоб захистити житло від бід та негараздів, кожен кут в оселі потрібно окропити святою водою.

Народні прикмети в цей день.

Собаки гавкають — до вдалого полювання.

Сильний снігопад, чекайте хорошого врожаю.

peredplata