Чергова річниця чергового виселення населення з Західних областей України, яке відбулося на світанку 8 квітня 1951 року.

4 година ранку 8 квітня 1951 року.
У ході операції «Тройка»‎ з західних областей України окупанти – Комуністична партія, МГБ та МВД – депортували 8984 особи, з яких 2616 – діти.
Виселяли колишніх «куркулів», списки яких на Буковині дбайливо склали ще в 1940-му році, щойно прийшли на Буковину. І через десяток років нікого не забули, і не зупинилися, поки усіх не покарали.
Також виселяли єговістів, яких вважали ворогами радянського режиму.
Серед постраждалих є також і буковинці.
 
Вони б не зупинилися, допоки не виселили б усіх. І вони знову прийшли, щоб повторити і довершити справу своїх попередників.
 
Через 10 років після приходу окупантів на Буковину. І вони не планували на цьому зупинятись.
Планували виселити з Буковини щонайменше 106 родин «куркулів» та 200 родин віруючих “Свідків Єгови”.
Згодом плани дещо скоригували, відтак виселено з Чернівецької області 222 родини, або ж 710 осіб. Зокрема 36 родин куркулів (одноосібників; тих, які вступили до колгоспу, вирішили помилувати), 1 родину «андерсівців» та 185 родин вірних “Свідків Єгови”.
Більш детально про підготовку та проведення виселення, списки виселених “куркулів”, а також наявні в архівах документи – у 30-му томі Літопису УПА “Трагедія Буковини: радянські примусові виселення населення в 1940-1953 рр.”

peredplata

Залишити відповідь