«Великі буковинці». У Чернівцях презентували документальний фільм про митрополита Євгена Гакмана

Відкрити постать видатного діяча якомога ширшому колу людей і розповісти про значення його великої роботи. У Чернівцях презентували документальний науково-пізнавальний фільм про митрополита Євгена Гакмана. Стрічка з циклу «Великі буковинці» триває 37 хвилин, але дуже яскраво та влучно розповідає про життя та діяльність митрополита. Ініціаторкою її створення стала начальниця Управління державної служби якості освіти у Чернівецькій області, депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
 
«Євген Гакман був великим наставником для українців Буковини у XIXстолітті. Саме він став першопочатківцем пробудження до національно-культурного життя. Його діяльність була настільки багатоаспектною, що сьогодні важко уявити, як одна людина могла стільки зробити. – каже Оксана Палійчук. – Він очолював єпархію, але дуже багато уваги приділяв розвитку освіти. Євген Гакман переконав цісаря, що саме у Чернівцях має бути університет, яким ми сьогодні пишаємося, адже тоді на це претендували 7 європейських міст. Він викупив землю і відповідав за будівництво семикласної православної школи, нині це Чернівецький ліцей №16. Завдяки Гакману ми маємо собори Святого Духа та Святої Параскеви Сербської».
 
Крім того, він започаткував перше українське культурно-просвітницьке товариство «Руська бесіда». Митрополит також запрошував у Чернівці вчителів музики з інших країн, щоб у місті запрацювали перші музичні школи. Він підтримував талановиту молодь, дбав про стипендії для кращих студентів і відправляв їх вчитися до Відня. Крім того, Євген Гакман був великим благодійником, фінансував будівництво церков і прихистку для літніх людей.
 
Як зазначають творці стрічки, особливо цікавою вона буде освітянам, діячам культури та учням. Адже розрахована першочергово саме на цю аудиторію. Однак головна мета створення фільму – зробити постать Митрополита Євгена Гакмана ближчою кожному буковинцеві і його прикладом мотивувати людей вірити й працювати навіть у найважчі часи.
 
У заході взяли участь депутати Чернівецької обласної ради: Оксана Палійчук, Володимир Мороз, Олександр Шкурідін, Сергій Добржанський.
 
❕Переглянути стрічку можна у ютубі: https://youtu.be/Iws5k7W3Eko?si=_GNbhmuDGQF4XjtI
Джерело: Чернівецька обласна рада

peredplata

Залишити відповідь