Сходження Благодатного вогню 2024: коли та де дивитись

 
Це станеться у Велику суботу.

У Велику суботу, напередодні Великодня, у Єрусалимі традиційно відбувається сходження Благодатного вогню. Цього року вона припадає на 4 травня.  Це відбувається у священному місці – Храмі Гроба Господнього.

Благодатний вогонь – це знак від Господа, милість Божа для людей. Священники кажуть, що він сходить для того, щоб люди «запалювалися вірою». Вважається, якщо вогонь не зійде, це свідчитиме про наближення кінця світу.

Видання «24 канал» розповіло, як це відбувається та де подивитися трансляцію.

Як відбувається церемонія

Напередодні Великої суботи в храмі гасять всі свічки, лампади й панікадила. Вже безпосередньо в суботу вранці каплицю, яка зведена над гробом – кувуклію, оглядають делегації всіх християнських церков, а потім запечатують Гроб.

Диво Благодатного вогню відбувається саме на тому місці, де був похований Ісус Христос. Зараз на цьому місці зведено храм Воскресіння Христова (біля Гробу Господнього),

На Благодатний вогонь під храмом чекають 7 християнських конфесій: православна, вірменська, католицька, греко-католицька, коптська, протестантська. Вони повезуть Благодатний вогонь зі Святої Землі додому.

Після того, як Гроб запечатують, розпочинається церковна хода. А Єрусалимський патріарх заходить в кувуклію читаючи молитву. Після сходження Благодатного вогню патріарх запалить і винесе з храму 33 свічки, які символізують кількість років наземного життя Ісуса Христа.

Коли і де дивитись церемонію цього року

Цього року основна церемонія розпочнеться 4 травня о 12:30 за київським часом. Трансляцію сходження Благодатного вогню можна буде подивитись онлайн на YouTube.

Зазвичай, на сходження благодатного вогню з’їжджаються багато людей зі всіх куточків світу, адже вони хочуть побачити сходження дива на власні очі.

peredplata

Залишити відповідь