Черга вже від 4-ї ранку. Хто і чому штурмує ТЦК

Протягом декількох тижнів системний адміністратор Олег вісім разів намагався потрапити в Територіальний центр комплектування Солом’янського району столиці — щоб оновити свої дані. Вісім разів прийом закінчувався раніше, ніж до Олега доходила черга. Сьогодні — вже дев’ята його спроба!

Щоб бути в черзі «прохідним», він вийшов з дому ще о 3:30 ночі — до блокпоста добирався дворами, бо ж комендантська година, не потрапити б на очі поліції. Цього разу він перший! За негласною традицією черги, Олег на принесеному з дому аркуші записав своє прізвище під №1. Поклав аркуш і ручку на парапеті біля під’їзду сусіднього з ТЦК будинку. Тепер головне — дочекатися №2, а потім можна збігати додому випити кави… 

«Маю 59 років, не юнак якийсь, а мушу в чергах до військкомату вистоювати», — скаже він мені за кілька годин.

Закон щодо мобілізації та військового обліку зобов’язав військовозобов’язаних упродовж 60 днів після 18 травня оновити свої дані в ТЦК. Не чекаючи дедлайну, чоловіки та жінки вже йдуть до військкомату самі.

О шостій ранку, коли я під’їхала до блокпоста ТЦК Солом’янського району, в черзі вже стояли 16 людей. До 8:30, коли почався прийом, їх зібралося понад пів сотні. 

«Це ще мало, — зауважує мешканка сусіднього з ТЦК будинку, — бувають дні, коли весь цей величезний двір забитий».

Деякі тут займають місце звечора — ночують у своїх машинах. Через них нам уже нікуди власні автівки ставити. Чула, що хтось із сусідів на них навіть поліцію викликав. А ще кажуть, що багато людей в останні тижні шукають оренду квартири на нашій і сусідніх вулицях. Можливо, теж через ці черги.мешканка сусіднього з ТЦК будинку

За словами чергового на блокпосту, до ухвалення закону щодня на прийом у ТЦК приходило кілька десятків людей.

«Сиділи, сиділи, а зараз кинулися усі одномоментно в ТЦК. Просто ажіотаж якийсь», — дивується боєць. 

Чому людям доводиться займати черги в ТЦК ледь не серед ночі — у репортажі hromadske з-під ТЦК Солом’янського району Києва.

 

Приходити в ТЦК доведеться щонайменше тричі

З-поміж тих 16, які прийшли до ТЦК раніше за мене, більшість стала в чергу після 5-ї ранку — щойно закінчилася комендантська година. За наступну годину підтягнулося ще декілька чоловіків. А от після 7-ї народ повалив валом — для більшості «ранній ранок» починається саме о цій порі.

Підійшли, записалися, запитали у бувалих, о котрій буде початок прийому. «То невже чекати аж до 9-ї ранку?» Почули у відповідь, що черговий офіцер про все повідомить пізніше.

Блокпост сусідить з дитячим майданчиком — хто встиг, умостився для зручності на його гойдалки й огорожу. Хтось іде ще поспати в машину, а хтось біжить по каву. Услід їм летять жарти про відсутність біотуалетів.

О 6:20 помічаю дивний рух: з будівлі ТЦК виходить кілька чоловіків з документами в руках. Їх що, вночі запустили? Боєць на блокпосту пояснює: в ТЦК і вночі чергують офіцери. Один з них, аби хоч трохи зменшити чергу, о 5:20 прийняв кількох чоловіків, яким треба тільки направлення на ВЛК виписати. 

Останній з тих, що вийшли, підійшов викреслити себе зі списку черги. Мені встиг сказати, що це вже його четверта спроба потрапити в ТЦК. 

Слідом за ним до блокпоста підійшов черговий офіцер і забрав з собою з черги нову партію, яким «просто направлення на ВЛК». Ця партія щасливчиків, яких пропустили окремо, стала останньою — з початком прийому люди по направлення на медкомісію йшли разом із рештою. 

Оновлення даних починається з військово-лікарської комісії. Спочатку ти стоїш у черзі, аби взяти направлення, потім з висновком ВЛК і пакетом документів знову стоїш у черзі, щоб здати ті документи для оновлення даних. Якщо з документами все гаразд, то втретє приходиш в ТЦК уже забрати свої документи з оновленою інформацією. Документи видають після обіду, тоді людей менше, усе спокійніше відбувається.черговий на блокпосту Солом’янського ТЦК

Значна частина людей у черзі — чоловіки, у яких днями закінчується бронь від мобілізації. Без оновлення даних у ТЦК її не продовжать. Це залізничники, енергетики, працівники метро, навіть один танцівник балету.

Ситуація не дозволяє їм чекати до «після 18 травня». Хтось, як-от один науковець, записаний під №10, оформлюється на нову роботу — відділ кадрів поставив вимогу «уладнати все з ТЦК». А більшість моїх співрозмовників переймаються, що після 18 травня під ТЦК зберуться тисячні натовпи, тож краще пройти все зараз, щоб не псувати собі літо.

У розмові з багатьма чоловіками з’ясовується, що вони роками не приходили до ТЦК. Наприклад, 13-й у черзі 26-річний хлопець — не давав про себе знати шість років. А перший у списку Олег не був у військкоматі цілих 15!

За законом оновлення даних має відбуватися не рідше, ніж раз на 5 років. Однак більшість цю норму звикла ігнорувати.

«Не виходило в мене — інші питання треба було розв’язувати в житті. Яка різниця, скільки я не був у військкоматі? Ось 1700 гривень штрафу заплатив за порушення правил військового обліку», — говорить мені 52-річний інженер, який устиг записатися в чергу під обнадійливим номером 34. 

Приглядаюся до інших: у багатьох у теках з документами теж видно характерний фіскальний чек, що засвідчує сплату штрафу. Вони заплатили за порушення правил обліку — і тепер немов починають життя військовозобов’язаних спочатку. 

Хто поза чергою?

Тим часом через блокпост проходять військові, що служать в ТЦК. Це колишні бойові офіцери, наслідки їхніх поранень видно і без висновку ВЛК. Один з них ретельно вивчив мою журналістську акредитацію, але назватися відмовився.

Потрібна окрема черга, щоб набрати співробітників. Військовослужбовців не вистачає для комплектації — буває, з якогось питання ми взагалі не можемо людей приймати, бо нікому. А цивільні працюють з 9-ї до 18-ї години — їх не примусиш цілодобово тут бути.офіцер Солом’янського ТЦК

Ближче до 8-ї ранку біля блокпоста з’являється лікарка. Боєць-охоронець з поваги до неї виставляє їй стілець, аби не втомлювала ноги. Заздрісно зауважую: мені від 6-ї ранку ніхто не запропонував стільця — журналісткам, мабуть, ноги не повинні боліти ніколи…

Боєць пояснює, що лікарів і людей з інвалідністю для оновлення даних до ТЦК пропускають поза чергою — вони не записуються у список. Не записуються і ті військовозобов’язані, які прийшли не для оновлення даних. Приміром, студенти військових кафедр, люди з дозволом про перетин кордону, ті, хто підписуватиме контракт із ЗСУ. А також ті, хто прийшов уже з повісткою або хоче стати добровольцем. Таких «позасписочників» на восьму годину зібралося, може, з півтора десятка.

«Минулого тижня тільки один доброволець був», — зітхає боєць, який охороняє ТЦК. Йому 58 років, з 2022 року брав участь у бойових діях. Тепер служить тут. 

За декілька годин, протягом яких я спілкувалася з чергою, до ТЦК не прийшов жоден доброволець. Зате прийшло кілька свіжомобілізованих — «на відряджання». Уже з наплічниками та клунками, з яких випирали берці та бронежилети. Черга розступалася мовчки — та ще якусь мить після цього панувала тиша. 

О восьмій годині охорона блокпоста оголосила, що прийом почнеться за 30 хвилин. Змінилися й бійці на посту, з якими я розмовляла увесь ранок. Серед нових охоронців — мініатюрна жінка з білявими дредами. Командирським тоном вона наказала всім згрупуватися за номерами кабінетів, куди їм треба на прийом. Нагадала, що оновлення даних — це 207-й кабінет. Натовп заворушився.

По 7–10 хвилин на кожного

Рівно о 8:30 пані військова почала запускати відвідувачів. По шестеро у групі. Перша група: лікарка, хлопець з інвалідністю і чотири людини зі списку черги. Усі вони записалися в журналі блокпоста і в супроводі охоронця пішли в ТЦК.

Військова на блокпосту по рації отримувала з ТЦК команди, у які кабінети скількох людей можна пропустити. Декого викликали за прізвищами. Порядок порушували кілька знервованих жінок, що з’явилися за повістками… замість своїх синів. Вони добивалися можливості поговорити «з керівництвом».

Перший номер у черзі, пан Олег, уладнав свої справи у ТЦК рівно за 15 хвилин.

«Документи на оновлення даних в порядку, їх зразу прийняли. Сказали прийти за тиждень», — поділився він. 

Ще за 40 хвилин вийшла й перша шістка. За їхніми словами, на обслуговування одного відвідувача витрачають 7–10 хвилин. Тим часом черга захвилювалася: хоч би не було тривоги, бо доведеться йти від блокпоста якомога далі — а ще залежить, чи закінчиться тривога до обіду. Тоді приймання документів у ТЦК припинять.

У списку вже 76 військовозобов’язаних. Військова на блокпосту спритно сформувала нову шістку. Хвіст черги набридав їй запитаннями, скількох людей встигнуть сьогодні прийняти.

«Не відволікайте, то скоріше пройдете», — відказує військова.

До таких нетерплячих у черзі жартують: «Якщо потрапляєш в ТЦК через бусик, йдеш без черги». Проте цей жарт зазвичай не викликає сміху. Нездогадливим, як я, пояснюють: «Через бусик — це коли тебе ловлять десь на вулиці, закидають у бусик і провозять через цей блокпост без черги».

Не вірте сайту ТЦК?

Зрештою, військова знайшла час і для мене.

На сайті нашого ТЦК вказано, що документи на оновлення даних приймають тільки у вівторок і в четвер. Тому саме в ці дні в нас було багато людей. Хоча насправді документи приймаються щодня — просто немає співробітника, щоб оновити інформацію на сайті. Поступово люди одне одному передають — у районі вже знають, що можна щодня приходити. Тепер черги в понеділок чи середу хіба трохи менші від вівторкових і четвергових.чергова на блокпосту Солом’янського ТЦК

До обіду ця жвава військова пропустила в ТЦК 20 людей з черги. Напередодні, за її словами, документи змогли подати десь до 30 людей.

«Мало? ТЦК ж працює не лише над оновленням даних призовників!» — пояснює вона. 

Десь опівдні стало зрозуміло, що решті п’ятдесятьом з сьогоднішньої черги доведеться прийти вже завтра. Вони миттєво склали вже новий список.

Якби Олег знав, що й він міг сформувати список звечора напередодні, не мусив би йти сьогодні займати чергу ще до сходу сонця! Боюся й уявити реакцію людей, які завтра о 4-й годині прийдуть на блокпост і з’ясують, що вони дарма так рано вставали — у перші шістки їм точно не потрапити!

peredplata

Залишити відповідь