На Буковині вшанували пам’ять закатованих та вбитих нацистами чотирьохсот чернівецьких євреїв

Вісімдесят три роки тому у Чернівцях та навколишніх селах було вбито і закатовано понад 2 300 євреїв. Трагедія відбувалася у період з 5 до 9 липня. А 7-8-го нацисти зібрали близько чотирьохсот чернівецьких євреїв у Румунському палаці культури, де два дні піддавати тортурам, а потім розстріляли на військовому стрільбищі у селі Біла. Перед цим людей змусили викопати собі яму.
 
Сьогодні ми вшановуємо пам’ять жертв тієї страшної трагедії. На місці масового вбивства встановлено меморіальний знак, де зібралися представники єврейської громади краю, державної та місцевої влади, інша громадськість. Головний рабин Чернівецької області Менахем Мендель Гліцнштейн молитвою згадав про загиблих. Участь у заході взяв радник голови Чернівецької обласної ради Віталій Савкін.
 
«Єврейський народ зазнав багато страждань та переслідувань. Наш обов’язок пам’ятати про загиблих і шанувати тих, хто серед нас. Бо немає нічого ціннішого за життя й здоров’я, честь і свободу людини. За це, на жаль, нині кладуть життя наші воїни, захищаючи державу від російського терористичного режиму, який прагне знищити українців. У пам’ять про кожного, хто загинув, не маємо забувати про ціну справедливості, за яку боремося», – зазначив Віталій Савкін.
 
Присутні також згадали події Голокосту, які відбувалися у роки Другої світової війни по всій Європі. Тоді загинули близько 6 мільйонів євреїв.
 
🕯️Вічна пам’ять усім жертвам війни та диктаторських режимів!
 
 
Джерело: Чернівецька обласна рада

peredplata

Залишити відповідь