Великий князь Київський Святослав Хоробрий

27 липня 971 року було укладено мирну угоду між Великим князем Київським Святославом Хоробрим та імператором Східної Римської імперії Іоанном Цимісхієм. При цьому був присутній візантійський придворний хроніст Лев Диякон, який залишив воістину безцінний опис зовнішності Святослава:
“Показався і Святослав, що приплив по річці на скіфському човні; він сидів на веслах і веслував разом із наближеними, нічим не відрізняючись від них. Ось якою була його зовнішність: середнього зросту, не надто високого і не дуже низького, з кошлатими бровами і ясно-синіми очима, ніс короткий, борода оголена мало волосся, з густим, дуже довгим волоссям над верхньою губою.
Голова в нього була зовсім гола, але з одного боку її звисало пасмо волосся — ознака знатності роду; міцна потилиця, широкі груди та всі інші частини тіла були цілком співмірні… В одне вухо його була вдіта золота сережка; вона була прикрашена карбункулом, обрамленим двома перлинами.
Одежа його була біла і відрізнялася від одежі його наближених лише чистотою. Сидячи в човні на лавці для веслярів, він поговорив трохи з імператором про умови миру і поїхав. Так закінчилася війна ромеїв зі скіфами”.
Чому це унікальний уривок? Та тому, що він начисто розбиває потворну Норманську теорію, згідно до якої руси були варягами зі Швеції. Хіба варяги голили голови, залишаючи пасмо? Це сарматський звичай, який сходить до Авести. Хіба Лев Диякон назвав Святослава норманом? Ні – він назвав його скіфом.
І якби Олег, Ігор, Святослав були варягами зі Скандинавії та їхніми нащадками, то яким богам мали молитися? Де вони – Одін, Тор, Локі, Бальдр? Чому головний бог русів – Сварог?
Так от: не були руси ніякими варягами – дикими, але симпатичними. Брехня все це. І сторінка в “Повісті минулих літ” з легендою про призвання варягів – пізніша вставка, найімовірніше, часів Катерини ІІ. Причому не в літопис – його оригінал Катериниа знищила, а в фальсифіковану копію. Те що ця сторінка є фальшивкою, довів ще на початку ХХ століття знаменитий академік Шахматов.

peredplata