День захисників України 2024: яка нова дата і чи буде вихідний

На початку жовтня Україна відзначає велике державне свято – День захисників і захисниць України. У цю дату ми вшановуємо героїв, завдяки яким Україна залишається незалежною. Торжество відзначається в один день із Днем українського козацтва та Покровою Пресвятої Богородиці. До 2023 року ці три свята відзначали 14 жовтня, але потім дату перенесли.

Коли День захисників України 2024 – дата та історія

День захисника України почали відзначати 2014 року за указом президента Петра Порошенка. Після російської анексії українського Криму свято встановили в одну дату з православним торжеством Покрови Пресвятої Богородиці – 14 жовтня.

Покрова Пресвятої Богородиці - покровителька українських воїнів / ua.depositphotos.com

Одночасно з появою нового свята було скасовано День захисника Вітчизни 23 лютого, який відзначають у країні-агресорці.

 
 
 
 
 
 

Покрову Пресвятої Богородиці та новий День захисника невипадково відзначають в одну дату. Українські козаки дуже шанували Богородицю і особливо любили Покрову. Це свято здавна має особливе значення для захисників України.

У 2023 році Православна церква України перейшла на новоюліанський календар. У ньому Покрова відзначається на 13 днів раніше, водночас змістилася і дата Дня захисників. Згідно з указом нинішнього президента України Володимира Зеленського, змінилися і дати двох українських свят – у 2024 році День захисників України і День українського козацтва відзначають 1 жовтня.

Чи буде вихідний у День захисника України в 2024 році

День захисників і захисниць України 1 жовтня є, мабуть, найважливішим державним святом під час війни. Ми вшановуємо військових, які відстоюють нашу незалежність і визволяють рідну землю. На жаль, деякі герої віддали своє життя за Батьківщину.

Це свято з 2015 року є офіційним святом. У 2024 році 1 жовтня випадає на вівторок і має бути вихідним. Однак через ухвалення воєнного стану додаткові неробочі дні в Україні скасовано. Тож День захисників залишається звичайним робочим днем.

peredplata

Залишити відповідь