ЯРОСЛАВ БАРНИЧ – композитор, скрипаль, автор пісні-танго “Гуцулка Ксеня”

ЯРОСЛАВ БАРНИЧ – композитор, скрипаль, автор пісні-танго “Гуцулка Ксеня”, яку люблять і співають як в Україні, так і в діаспорі.
Про автора найвідомішого українського танго розповідає відома історикиня та просвітниця Ганна Черкаська.
Ярослав Барнич народився 30 вересня 1896 року в селі Балинці Снятинського району Івано-Франківської області. Здобув європейську освіту, чудово грав та писав музику, викладав музику в жіночій Учительській семінарії «Рідної школи» у Самборі, організував філіал Музичного інституту ім. М. Лисенка, диригував хором «Самбірського Бояна». У роки німецької окупації (1941-1944) Ярослав Барнич обіймав посаду диригента Львівської опери.
Але відомий він насамперед як автор славетної “Гуцулки Ксені”. За найпоширенішою версією її появи, викладаючи у Самборі, Ярослав Барнич закохався у Ксенію Клиновську, на 19 років молодшу за нього. Це почуття і спричинило появу пісні-танго на честь Ксенії. Окрилена Ксеня поділилася новиною зі своїми подругами й проспівала їм пісню. Дівчата підхопили спів, виконували танго на перервах, автор же стояв збоку, курив і задоволено усміхався…
У 1938 році Я.Барнич написав за мотивами пісні оперету «Гуцулка Ксеня». Так Я. Барнич став основоположником модерної української оперети. Прем’єра мала відбутися в Косові, але поліція заборонила виставу, яка «підбурює гуцулів проти польської влади». Кремлівськими “визволителями” творчість Я.Барнича була заборонена, авторство танго приписувалося колезі-співавтору Роману Савицькому.
У 1944 році Ярослав Барнич емігрував до Німеччини, а в 1949 р. – до США, де жив і працював у Філадельфії. Найбільш помітною подією в його діяльності у США стала підготовка хору до виступу на відкритті пам’ятника Тарасові Шевченку у Вінніпезі 8 липня 1961 р. Виступ 300 співаків і 80-ти музикантів із симфонічного оркестру були настільки вражаючим, що міська управа присудила Я.Барничеві звання Почесного громадянина міста. За кілька років, 23 квітня 1966 р., українська діаспора США вручила професорові почесну “Золоту батуту” – одну з найвагоміших нагород в українській діаспорі.
1 червня 1967 р. 70-річний композитор відійшов у засвіти у Клівленді (Огайо, США).
За статтею @Ганна Черкаська.

peredplata

Залишити відповідь