Війна пам\’ятників. Новий конфлікт України і Польщі

Війна пам'ятників. Новий конфлікт України і Польщі

У Польщі зруйнували українське поховання.

Між Україною і Польщею новий скандал через УПА і пам\’ятники.
Цього разу в с. Грушовичі в Підкарпатському воєводстві Польщі розібрали пам\’ятник воїнам УПА, який до цього вже кілька разів псували вандали.

Пам\’ятник демонтували члени польських націоналістичних організацій за дозволом місцевої влади як нелегально встановлений.

В Україні різко відреагували на цю подію.

Зруйнований пам\’ятник

У с. Грушовичі в Підкарпатському воєводстві Польщі 26 квітня пам\’ятник воїнам УПА був зведений на місцевому кладовищі 23 роки тому. Село Грушовичі знаходиться поруч з містом Перемишль, де проживає велика українська громада.

Пам\’ятник демонтували члени польських націоналістичних організацій за рішенням місцевої влади як нелегально встановлений.

Війна пам'ятників. Новий конфлікт України і Польщі

Чоловіки в чорних футболках із зображеною на них антибандерівською символікою зняли з монумента металевий тризуб, а сам пам\’ятник розібрали на частини.

Частинами монумента тепер можуть скористатися для будівельних цілей.

Війна пам'ятників. Новий конфлікт України і Польщі

Реакція в Україні

Протест з приводу демонтажу пам\’ятника на кладовищі в Грушовичах висловило Об\’єднання українців Польщі. Організація назвала інцидент у Грушовичах послідовною антиукраїнською провокацією.

Об\’єднання українців Польщі підкреслює, що демонтаж українського монумента стався за два дні до 70-річчя операції \”Вісла\”, під час якої були депортовані близько 140 тис. українців до Польщі.

Заходи, присвячені цій даті, будуть проходити в Перемишлі з 28 квітня до 1 травня, тому не виключено, що польські радикали прагнуть спровокувати конфлікт з українською громадою.

А український Інститут національної пам\’яті заявив, що призупиняє процес легалізації польських меморіальних об\’єктів в Україні.

Війна пам'ятників. Новий конфлікт України і Польщі

Говорячи про демонтаж на польському кладовищі надгробного пам\’ятника воїнам УПА, в інституті зазначили, що знищенню могили не перешкоджала поліція, а староста с. Грушовичі навіть схвально відгукнувся на скоєне.

\”Руйнування братської могили воїнів УПА в Грушовичах є 15-м у послідовності актом наруги над місцями пам\’яті українського народу в Польщі, скоєним від 2014 року. Ці випадки залишаються не розглянутими польськими правоохоронними органами. Польща не відновлює знищених пам\’яток. У той же час за той же період в Україні були скоєні чотири акти наруги над польськими місцями пам\’яті, і кожен раз українська влада в найкоротші терміни відновлювала меморіальні об\’єкти в їх первинному вигляді, а за фактами вандалізму порушувалися кримінальні справи\”, – повідомляє Інститут нацпам\’яті.

У заяві вказується, що \”відсутність належної реакції з боку польської влади на системне знищення українських місць пам\’яті в Польщі змушує нас призупинити процес легалізації польських меморіальних об\’єктів на території України\”.

\”Український інститут національної пам\’яті готовий до відновлення співпраці з польськими партнерами відразу після відкритого і прозорого розслідування всіх фактів знищення українських місць пам\’яті, що мали місце протягом 2014-2017 років, після притягнення до відповідальності винних осіб і відновлення і легалізації знищених українських пам\’яток за рахунок польської сторони\”, – йдеться в заяві.

Офіційна позиція Польщі

У мінкультури і національної спадщини Польщі заявили, що знесення пам\’ятника воїнам УПА в польському селі Грушовичі був законним, так як він був зведений з порушенням законодавства.

Зазначається, що пам\’ятник був побудований у 1994 році з порушенням польського законодавства і без отримання відповідних дозволів від місцевої влади.

\”Ця акція була проведена у відповідності до закону, хоча для декого з представників української сторони цей факт, можливо, важко прийняти, особливо напередодні святкування річниці операції \”Вісла\”, – сказано в повідомленні.

У польському мінкультури заявили, що неодноразово направляли Києву листи про врегулювання правового статусу пам\’ятника і що він не пов\’язаний з місцем поховання, а має символічне значення.

При цьому в міністерстві додали, що готові до діалогу в питаннях поховання, але підкреслили, що не дозволять встановлювати пам\’ятники слави УПА, які прославляють збройне формування, відповідальне за злочини, вчинені проти тисяч переважно беззахисних польських громадян.

Попередні конфлікти

У лютому 2017 року Ярослав Качинський, лідер правлячої в Польщі партії \”Закон і справедливість\” прямо заявив, що з Бандерою Україна в Європу не увійде.

\”Ми не можемо роками погоджуватися на те, щоб в Україні формувався культ людей, які стосовно поляків дійшли до геноциду. Не дивлячись на те, що жорстокість німців складно перевершити, їм це вдалося\”, – говорив він.

Напередодні поляки зняли фільм \”Волинь\”, присвячений Волинській різанині.

Військова драма, яку заборонили до показу в Україні, отримала відразу 14 номінацій на премію \”Орли\” – польський аналог Оскара.

Джерело

peredplata