Що таке «Велика Румунія» і яку загрозу ця ідея несе для Чернівецької області, – точка зору Ігора Буркута

Що таке «Велика Румунія» і яку загрозу ця ідея несе для Чернівецької області, - точка зору

Історик та політолог Ігор Буркут пояснив, що таке ідея “Великої Румунії”, яку за інформацією СБУ, в Чернівцях пропагувала одна з громадських організацій, та яку загрозу для Чернівецької області ця ідея несе.

Що таке “Велика Румунія”?

“Велика Румунія” була утворена в результаті Першої світової війни, коли восени 1918 року румунські війська зайняли дуже великі території, що раніше належали Австро-Угорщині, Російській імперії та невелику територію – Болгарії. “Велика Румунія” мала земель удвічі більше, ніж Румунське королівство до початку Першої світової війни. До складу цієї держави було включено як території, на яких проживали етнічні румуни, так і території зі змішаним населенням.

Зокрема, до них належала Буковина, південь якої переважно заселений румунами, а північ – українцями; Бессарабія, де проживають представники різних національностей: північ Бессарабії (Хотинський повіт Бессарабської губернії – нині це чотири райони Чернівецької області) – переважно українське населення; Трансільванія, яка колись належала Угорщині – там змішане румуно-угорське населення, а також чимало німців проживало; Банат – там і німецьке, і сербське, і угорське населення було. Було створено таку державу, яка об’єднала зовсім різні землі. І тут постало питання: що ж буде об’єднувати таких різних людей з різною історією, з різними мовами і культурами? Бухарест вирішив провести швидку насильницьку румунізацію – з тим, щоби швидко асимілювати всіх, перетворивши їх на румунів.

В результаті такої політики не румунське населення цих територій було у переважній більшості налаштоване проти самої Румунії. Старші буковинці чудово пам’ятають, що тоді відбувалося, коли всі мусили з першого класу розмовляти румунською мовою, не знаючи її.

“Велика Румунія” проіснувала до 1940 року. 28 червня Радянський Союз ввів свої війська на північ Буковини та в Бессарабію, забрав усі ці території. Цим скористались Угорщина, яка забрала значну частину Трансільванії, та Болгарія, яка забрала Добруджу. Внаслідок цього “Велика Румунія” припинила своє існування.

Щоб її відновити, румунський маршал Іон Антонеску втягнув Румунське королівство у війну проти Радянського Союзу на боці нацистської Німеччини. В результаті Румунія зазнала поразки, і ідею відродження “Великої Румунії” довелося надовго поховати.

Тут ще один момент: у Румунії нині піднімають на щит маршала Антонеску, представляючи його борцем за повернення румунських територій. Ну як його оцінювати? Коли Одесу під час війни зі згоди Гітлера долучили до Румунії, Антонеску туди приїхав і, виступаючи, заявив, що треба там всіх євреїв знищити, а українців виселити.

Яку загрозу несе ідея “Великої Румунії” для Чернівецької області?

Якщо виступають за відродження “Великої Румунії” – це означає ліквідацію Чернівецької області, значної частини Одеської області (тієї, яка раніше називалась Ізмаїльською), всієї Республіки Молдова та їхнє долучення до Румунії.

***

Раніше повідомлялося, що сьогодні у Чернівцях співробітники Служби безпеки України проводять слідчі дії в одній із громадських організацій, представники якої поширювали матеріали, що можуть містити заклики до порушення територіальної цілісності нашої держави. 

peredplata