Передача Андріївської церкви Константинополю. Чому це важливо?

Андріївська церква – одна з найвідоміших православних церков Києва, яка вже давно стала візитівкою міста. Храм особливий не лише розташуванням і архітектурою, а й значенням для українського православ’я. Саме у ньому має розпочатись історія становлення єдиної помісної церкви. Адже Андріївську церкву у Києві передадуть у користування Вселенському патріархату. 18 жовтня таку ініціативу Президента Петра Порошенка 237 голосами «за» підтримала Верховна Рада. Яка мета цієї ухвали і що означає передача храму в розпорядження Константинополю, аналізували експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

Символічний крок

Андріївська церква, що височіє на столичному Подолі, має багату історію. Вона була споруджена ще у XVIII столітті за проектом видатного архітектора Бартоломео Растреллі. Храм був закритий для богослужінь радянською владою, використовувався як музей і у 1987 році увійшов до складу Національного заповідника «Софія Київська». Зараз будівля перебуває у державній власності і нею користується Українська автокефальна православна церква (УАПЦ). За згоди митрополита УАПЦ Макарія тепер Андріївська церква перейде у користування Вселенського патріархату.

«Звернулися до мене, чи я погоджуюся дати Андріївську церкву. Я сказав, якщо УАПЦ буде входити в помісну православну церкву, то ми згідні, бо я не можу не бути послідовним», – заявив митрополит Макарій.

На думку експертів, після рішення Синоду про початок процесу надання автокефалії Україні, а також скасування церковної залежності від Москви збільшення присутності Вселенського патріархату в Україні є закономірним.

Після передачі споруди Константинополю храм на Андріївському узвозі буде виконувати роль представництва Патріарха Варфоломія у Києві. За словами директора заповідника «Софія Київська» Нелі Куковальської, саме Андріївську церкву з-поміж усіх церков Києва обрали  константинопольські  екзархи, які вже тричі відвідували українську столицю.

«Передача Андріївської церкви Константинополю – символічний акт. У рішенні синоду 11 жовтня було заявлено, що Константинопольський патріархат відновлює свою присутність в Україні. Тому потрібен був об’єкт для такої присутності. Це обмін позитивними символічними жестами, щоб створити матеріальні передумови для практичної реалізації процесу об’єднання українського православ’я і активної присутності Константинопольського патріархату в Україні та Києві», – зауважує голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Церква залишиться у державній власності

Рішення парламенту про передачу Андріївської церкви викликало суперечливі реакції. Прихильники вітали укріплення зв’язку із церквою-матір’ю, критики заявляли про нібито роздачу державної власності. Розсудити суперечку змогли у прес-службі Національного заповідника «Софія Київська», до якого належить церква. Як ідеться в офіційній заяві, Андріївська церква залишається у державній власності, а із представниками Вселенського патріархату буде укладено договір про користування храмом. Культова споруда надається для богослужінь, релігійних обрядів та церемоній. Крім того, як і було заплановано, до 2020 року будуть тривати реставраційні роботи. Такий формат передачі храму підтверджує і спікер парламенту Андрій Парубій.

«Той, хто каже, що ми віддаємо Вселенській патріархії нашу державну власність, він або говорить неправду, або просто повторює московські фейки, – зауважує спікер. – Андріївська церква залишається у власності держави. Підкреслюю це. Ми відновлюємо історичну справедливість і відновлюємо ставропігію (представництво, – ред.) Вселенського патріархату. Тут немає жодного церковного конфлікту. Всі ієрархії усіх церков домовилися про це, прошу відкинути всі маніпуляції».

За словами Петра Порошенка, найголовніший наслідок ухваленого рішення – це те, що представництво Вселенської патріархії в Києві сприятиме зміцненню зв’язків нашої країни зі світовим православ’ям.

«Україна повертається до активного спілкування зі світовим православ’ям. Представництво Вселенської патріархії, яка є церквою-матір’ю, сприятиме зміцненню таких зв’язків і підтримки України під час постання незалежної помісної православної церкви», – заявив Порошенко.

Закон про передачу храму зараз очікує на підпис глави держави. Потім, згідно з перехідними положеннями, Кабмін у місячний строк повинен буде забезпечити передачу культової споруди Константинополю, підписавши з представниками Вселенського патріархату угоду.

Експерти і представники церков зауважують, що в процесі створення помісної церкви  частка церковного майна у користуванні Константинопольського патріархату та підпорядкованих йому єпархій в Україні зростатиме. Втім, це має відбуватись мирно і неспішно, лише після рішення релігійних громад.

Матеріал Центру громадського моніторингу та контролю

 

 

peredplata