3 лютого – Максимів день (Максим сповідник, Максим-утішитель)

Нині ви можете попросити Духа Утішителя про підтримку і обов’язково отримаєте її.

3 лютого православні християни вшановують пам’ять преподобного Максима Сповідника. За народним календарем дата отримала найменування Максимів день, Максим-Утішитель.

Народився святий Максим в Константинополі в 580 році в великодушній сім’ї. У віці п’ятдесяти років зарахував чернечий постриг. Потім був зведений в сан ігумена монастиря. Прогримів як суворий захисник християнського віровчення, за що піддався гонінням і безсердечним мукам.

Максиму відрізали праву долоню і язик, відправили в ув’язнення, де він помер в 662 році. Святий шанується покровителем вдів і сиріт.

Обряди і традиції цього дня

3 лютого другий місяць в юліанському і григоріанському календарях, проводили обряд на залучення подружнього щастя. Чоловік і дружина повинні вийти на вулицю, міцно тримаючись за руки. Підійти до дерев і струсити з гілок сніг або іній, при цьому спільно вимовити слова:

«Що з’єднав Господь то не в змозі роз’єднати людина».

1. Якщо в житті виникла складна ситуація, в Максимів день необхідно відправитися в ліс або парк, знайти там берізку, щільно притиснутися до стовбура і розповісти про свою проблему.

2. На зворотньому шляху на розум прийде правильне рішення, лише не можна ні з ким зупинятися і розмовляти.

Звертайтеся за допомогою Духа Утішителя, і вона неодмінно буде.

Святий Максим допомагає в бідах і втішає. Тому 3 лютого треба неодмінно помолитися йому і згадати добрим словом тих людей, які коли-небудь вас втішали і приходили на допомогу.

У народі кажуть, що Максим не лише втішає, але і повчає: «Щоб одна біда погасла, а інша не розгорілася, на Утішителя Духа обіприся, Утішителю той, хто втішає Духу помолися».

Відкриті і жалісливі люди завжди намагаються втішити словом, допомогти доброю справою і зарахувати участь у долі тих, хто потрапив в тенета нещастя.

З давніх-давен наші діди були впевнені, що творити добросердно набагато вигідніше, ніж зло. З цього приводу говорили: « зло будуть пам’ятати, а добро вік не забудуть », тобто за добрі справи Господь неодмінно воздасть по заслугах, а за погані рано чи пізно покарає.

Народні прикмети на Максима

  1. Ясна погода – до ранньої весни.
  2. Ясна зоря – до морозу.
  3. Якщо день погожий, то і весна пригожа буде.
  4. Холодний і сухий день – до жаркого серпня.
  5. Якщо місяць зійде, затуманений, через хмари, то буде жито добре в засіках. Якщо ж небо безхмарне, то в наступному році в коморах буде порожньо.

peredplata