Дискредитація Майдану – це спроба реваншу колишніх регіоналів за програну в 2013-2014 роках битву за Україну

Тривале слідство, безкарність реальних злочинців і ідеологічне сум’яття в нинішній владній команді спонукали до активності затятих супротивників Майдану, пише журнал Новое время. Колишні соратники Януковича розгорнули бурхливу діяльність із дискредитації подій 2013–2014 років.

Спостерігаючи за цією антимайданною активністю, соціолог Ірина Бекешкіна, директор фонду «Демократичні ініціативи», робить висновок: «трансформована» Партія регіонів намагається взяти реванш за програну ними в 2013-2014 роках битву за Україну.
Інших варіантів для «команди антимайдану» немає:  на останніх виборах ОПЗЖ взяли набагато менше голосів, ніж сподівалися, тому що виборців, які прагнуть до примирення на Донбасі і нормалізації відносин з РФ, у них відібрав Володимир Зеленський зі своєю партією “Слуга народу». Так що колишні регіонали, на думку  Ірини Бекешкіної, намагаються повернути свій законний електорат будь-якими шляхами, в тому числі і Майданом.

На шостому році  лютневих розстрілів на Майдані у суспільство активно вкидається, зокрема, тема реабілітації тих, хто протистояв героям Небесної сотні. Ба більше, ті, кого досі вважали вбивцями, тепер усе частіше вдають із себе жертв та постраждалих.

Таке намагання радикально змінити фокус сприйняття трагічних подій цілком вписується в теорію «вікна Овертона», пише сайт Glavсom. Американець Джозеф Овертон свого часу розробив концепцію так званого допустимого спектру думок. Йдеться про нібито неприйнятну для більшості суспільства точку зору, яка поступово легітимізується через її широке обговорення. У результаті прийнятним варіантом може стати те, щоб «зійтись десь посередині». І беркутівці в такому разі стануть такими ж жертвами, як і… герої Небесної сотні.

У коментарі сайту Glavсom  Ірина Бекешкіна пояснила,   що така тактика може частково зіграти на «антимайданний» електорат «Опоплатформи», але не більше: «Ця партія має свого особливого виборця, який взагалі відрізняється від населення України. Свого часу Майдан підтримували 50%, а не підтримували аж 40%. І десь половина з цих 40% залишається і досі. Тож у ОПЗЖ зараз завдання – відбити у «Слуги народу» своїх виборців. Частково ця зміна дискурсу може вплинути й на тих громадян, які вважають, що «краще б усіх цих заворушень не було. Але не думаю, що версія, що це беркутівців розстрілювали, а не навпаки, матиме масовий вплив».

Тим часом команда Зеленського намагається сподобатися і тим, і іншим, і третім, вважає Ірина Бекешкіна. При цьому у президента немає чіткого ставлення не тільки до Майдану, а й до багатьох інших подій і процесів, уточнює вона.

peredplata