Вербна неділя: що можна і не можна робити та як правильно святкувати в умовах карантину.

Вербна неділя – свято входу Господнього в Єрусалим.

Оскільки Вербна неділя — це один з днів Великого посту, тому потрібно не забувати про обмеження в їжі. В цей день церковнослужителі радять замислитися над питаннями віри та істини.

В Україні в цей день освячують вербу – як символ прийдешньої весни і відродження всього живого. Після освячення вербовими гілочками прийнято не боляче шмагати друзів і рідню – щоб вигнати з них все погане і додати тілу здоров’я. З цією ж метою їдять вербні бруньки.

Що не можна робити на Вербну неділю: займатися важкою працею; сваритися, лаятися й іншим чином провокувати негатив; напиватися; їсти м’ясо, яйця, молочні продукти – ще триває Великий піст 2020; кохатися.

 

Прикмети на Вербну неділю: Якщо у Вербну неділю тепло і сухо – влітку буде великий урожай фруктів. Дме вітер – чекати холодного літа. Вдарив мороз – рік принесе багато пшениці. Кількість розпустилися сережок також служило показником майбутнього врожаю.

Як в Україні в умовах карантину проходитиме одне з важливих релігійних свят, і що рекомендують у церкві – повідомив 24 каналу.

Президент Володимир Зеленський неодноразово закликав церкви усіх конфесій проводити богослужіння онлайн. Як зауважив Зеленський, він перебуває у постійному діалозі із главами церков в Україні.

За його словами, влада зробить все можливе, аби забезпечити онлайн-трансляцію богослужінь із різних церков України на телевізійних каналах на Великдень. Президент попросив українців пригадати заповідь про любов до ближнього та сказав, що кращий прояв такої любові “не створювати ближньому небезпеку”.

Водночас, предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній вважає, що богослужіння у передвеликодні дні і на сам Великдень мають бути, але щоб віряни до них долучалися через трансляції, залишаючись вдома.

Як розповів 24 каналу заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків УПЦ ПЦУ Євстратій Зоря, церква не закриватиме храми, зокрема, і під час Вербної неділі, і Великодня.

Храми будуть відкритими, богослужіння відбуватимуться з відповідними карантинними обмеженнями. Ми шукаємо розумний баланс. Церква діятиме відповідно до тих рекомендацій, які встановлені державою, – зауважив архієпископ Євстратій Зоря.

Зі свого боку, настоятель Української греко-католицької церкви блаженніший Святослав розповів Глава УГКЦ Святослав через карантин звільнив вірян від обов’язкових сповіді й причастя, що через пандемію церква вирішила відмовитися від низки зобов’язань для вірян. Мовиться про обов’язок щонеділі приходити на службу Божу до храму.

Помоліться в цей день вдома.

peredplata