Сьогодні українці святкують День Святої Трійці: традиції та прикмети.

Для українців Свята Трійця – це особливе свято, з яким пов’язано безліч традицій.

На українських землях Трійцю відзначали з давніх давен. Раніше свято називали Зеленою неділею або Семиком. У цей день водили хороводи, танцювали.

 

Ще одна із традицій – прикрашати свої оселі зеленню. Це символ оновлення та відродження. Із квітами та зеленими гілками дерев віряни ходять у церкву. Там відбуваються великі святкові Богослужіння. Священники для проведення літургії в цей день одягають зелений одяг.

На Трійцю сушать віники для лазні. Вважається, що вони будуть мати цілющу силу.

Якщо на Трійцю не можна призначати весілля, то зовсім інша справа – сватання і знайомство з батьками. Якщо вони випадуть на Трійцю, то шлюб буде міцним і щасливим.

Існує також прикмета, що дощ на Трійцю пророкує грибний рік, хороший урожай і прекрасну погоду.

Вголос

У цю неділю, 7 червня, християни східного обряду відзначатимуть одне з найважливіших свят – День святої Трійці, який також називають П’ятидесятницею. У свята немає чітко встановленої дати, його відзначають на 50 день після Великодня.

Історія свята Трійці

Згідно з Євангелієм, на П’ятидесятницю апостоли зібралися в Єрусалимі, як велів їм Христос перед вознесінням. Вони зібралися в одному з верхніх приміщень будинку на пагорбі Сіон. За переказами, саме там відбулася остання трапеза Ісуса з учнями, відома як Таємна вечеря.

 

Крім апостолів, в будинку була Матір Божа і інші віруючі. Їм було явлено видимим чином Третя Особа Святої Трійці: шумом з неба, вітром, вогняними язиками полум’я.

Історія свята Трійці - фото 235270

Сходження Святого духа описують як полум’я, язики якого оточили кожного з апостолів. Після цього вони знайшли “дар мов” – стали говорити різними, невідомими їм раніше мовами.

Що не можна робити в День святої Трійці

У цей день не можна виконувати яку важку роботу. В старовину, в День Трійці не рубали дрова, не працювали на городі і не виконували іншу роботу. Вважалося, що у орача може загинути скотина, а у всього села град і дощ могли знищити посіви.

Варто пам’ятати, що суть заборони роботи на Трійцю не в тому, що робота гріховна, а в тому, щоб людина замислилася про духовне і не відволікалася на сторонні речі.

На Трійцю не прийнято ходити на цвинтарі, померлих поминають в попередній день, Батьківську суботу. Свято Святої Трійці символізує життя і любов, в ньому немає місця для смутку.

На Трійцю не можна купатися. Вважалося, що той, хто піде у водойму в цей день, обов’язково потоне. Заборона діяла весь Троїцький тиждень, митися в лазні можна тільки на четвертий день після Трійці.

У День святої Трійці заборонено вінчатися. Вважається, що шлюби, укладені в цей день, не будуть щасливими. А ось свататися на Трійцю можна і потрібно, вважається, що тоді сімейне життя буде сповнене любові і взаєморозуміння.

peredplata