Знайдено тунель під Прутом

Місто Чернівці час від часу продовжує дивувати цікавими знахідками. Одну з них виявили працівники «Чернівціводоканалу» – тунель під річкою Прут. Дві башти по обидва боки річки, одна навпроти одної, стояли давно – ще з початку минулого століття. Однак вони багато років були заповнені водою, тож, що робилося всередині, знали лише місцеві старожили. Працівники водоканалу частково відкачали воду. Але відтоді її рівень знову зріс.

 

https://www.youtube.com/watch?v=cGXs0QfkF14&feature=emb_logo
 

– Ми запросили водолазів з Новодністровська, які й виявили тунель під річкою, – розповів начальник ДКП «Чернівціводоканал» Михайло ОЛЕНЮК. – Та у їхньому розпорядженні був лише легкий костюм, і через низьку температуру води водолаз не зміг цілком обстежити тунель. Башти мають чотири поверхи висотою 4-5 метрів кожен, два з яких заповнено водою. Приблизна його довжина – до 150 метрів. Про існування тунелю розповідали місцеві старожили, дехто з них навіть був усередині. Збудували цей підземний хід нібито італійці на замовлення австрійської влади. Тунель був стратегічним об’єктом, найімовірніше, військового призначення.

Для навколишніх мешканців тунель – не новина.

 

– Це не сенсація, – вважає Віталій, що живе неподалік Пруту. – Я добре пам’ятаю підземний хід, малим грався з друзями у баштах. У самому тунелі не був – хто б нас хлопчаків туди впустив? Адже башти стоять біля мосту, який за радянських часів охоронявся. Старші розповідали, що під річкою тоді були якісь труби, кабелі, у башті був телефон.

Працівники водоканалу під час обстеження почали з’ясовувати історію знахідки. Розповідають, що тунель було затоплено не так вже й давно – 1969 року. Тоді надзвичайної сили повінь так підняла рівень води у Пруті, що затопило навіть мости. Отож вода потрапила у тунель через люки на баштах. Хтось навіть повідомив, що тунель розміщений на глибині сорока метрів. Про те, що приміщення використовувалося вже у післявоєнний час, свідчать залишки електропроводки. Але про призначення споруди старожили не знають нічого.

 

Охочих подивитися, просять не лізти

Тунель є герметичним, що підтверджує і вищий рівень води, ніж у Пруті, й більш низька її температура. Підземний хід добряче замулено, башту з боку міста пошкоджено. За словами Михайла Оленюка, підприємство планує й надалі займатися тунелем – відкачати воду, очистити і впорядкувати його, залучити фахівців для детального обстеження. Практичного значення об’єкт для водоканалу не має, зате цікавий як історична пам’ятка. Підприємство також займається пошуком документів, які б дозволили відновити карти підземних водогонів та інших споруд часів Австро-Угорщини та Румунії.

peredplata