Цікаві факти: «Батьківщина – мати».

 

На крутих схилах правого берега Дніпра в Києві стоїть монумент-скульптура «Батьківщина – мати».

Він є складовою частиною Національного музею історії України у Другій світовій війні. Хто б як не ставився до цього грандіозного за розмахом пам’ятника, варто визнати: він є унікальним із технічного боку. Адже це суцільна сталева споруда, для створення якої місцеві фахівці розробили спеціальний метод зварювання. Коли дивишся на скульптуру «Батьківщина-мати» здалеку, важко уявити, що невеликий щит у руці жінки має розмір 12 на 8 метрів, а меч— довжину 16 метрів. Конструкція на час спорудження не мала аналогів.

Цікаві факти:

🔸Проектувальники металевих конструкцій каркасу 1974 року вперше використали ЕOM, яка розрахувала pівняння з декількома тисячами невідомих.

🔸Під час аеродинамічних випробувань у скульптури відпала рука з мечем, тож його довжину зменшили на три метри.

🔸Більше десятка конструктивних рішень було захищено авторськими свідоцтвами. 🔸Каркас споруди починається на глибині понад 17 метрів під землею. Туди веде бетонний колодязь діаметром 34 метри.

🔸Оскільки дзвіниця Києво-Печерської Лаври стоїть на пагорбі, «Батьківщина-мати» нижча від неі над рівнем моря на 12 метрів.

🔸Пам’ятник, на думку авторів, мав символізувати не Батьківщину, а Перемогу. Проте назва сама собою утвердилась майже відразу ж після відкриття.

peredplata