У ЧЕРНІВЦЯХ ВІДНОВИЛИ ВКРАДЕНУ МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ

 

  Щира дружба поєднувала Ольгу Кобилянську і Лесю Українку. Велика поетеса 1901 та 1903 року гостювала у своєї подруги у Чернівцях. Письменниці любили прогулянки у Народному саду, теперішній парк  ім. Т.Шевченка, у паркові буковинських митрополитів, Панською вулицею у Чернівцях. Пам’ятно, що одного разу завітали вони до фотоательє І.Кжижановського і сфотографувались на пам’ять. «Якщо знімки будуть хороші, то закажете і мені шість фотографій», – писала Леся Українка до О.Кобилянської. Фотографії вийшли прекрасні. Вони й зараз розміщені на сторінці письменниці в інтернеті.

        Тепер цей фотоматеріал послужив у відновленні вкраденої меморіальної дошки на будинку №6 на вулиці М.Томащука у Чернівцях.

        З історичних джерел відомо, що пам’ятний знак було виготовлено з мармурової плити і нанесеним текстом: «В 1903 році в цьому будинку Леся Українка гостювала в Ольги Кобилянської» і барельєфним зображенням відомих письменниць, виконаним з металу.

        Відновлення відбулось з допомогою генерального директора ТзОВ БФ «Чернівціжитлобуд» Мороза Володимира Васильовича.

        «Я тільки прошу Вас не загубіть золотої нитки, яка зв’язує минуле з теперішнім, а  теперішнє з майбутнім. Бо в ньому наша сила і краса» – писала О.Кобилянська.

        Виконав художні роботи і реставрацію мармурової плити заслужений художник України, лауреат премій імені письменниці Ольги Кобилянської та художника Миколи Івасюка Манолій Тирон.

 

                                                                                                                                 Алла Данилевич,

                                                                                              Старший науковий співробітник

                                                                                              Чернівецького літературно-меморіального музею Ольги Кобилянської

peredplata