Викладач коледжу дизайну та економіки Микола Семенюк – лауреат Чернівецької муніципальної відзнаки ім. А. Кохановського.

Вже протягом п’яти років до Дня міста у Чернівцях традиційно вручають муніципальну відзнаку імені Антона Кохановського. Її засновано з метою належного відзначення найбільш видатних наукових досліджень, науково-популярних, художніх та журналістських праць, краєзнавчих розвідок, пов’язаних із історією Чернівців та діяльністю міського самоврядування, а також підтримку та відзначення соціально важливих для чернівецької громади проектів, ініціатив мешканців, громадськості та бізнесу. Лауреатів премії визначає комісія у складі авторитетних науковців, громадських діячів, журналістів, літературознавців, мистецтвознавців, письменників, працівників культури та освіти.

Цьогоріч відзнаку отримають вісім претендентів у шести номінаціях. Зокрема, у номінації «Краєзнавча розвідка року» рішенням виконкому Чернівецької міської ради нагороджено краєзнавця, викладача Чернівецького коледжу дизайну та економіки Миколу Семенюка. Він  є автором двох монографій, низки статтей краєзнавчої тематики, автором-розробником макету поштових марок, співорганізатором історико-краєзнавчих заходів.

 

Про автора

Микола Семенюк цікавився краєзнавством ще з дитинства – збирав старовинні фото і записував розповіді родичів про минулі події з їхнього життя. По завершенні навчання у ВПХУ № 5 вступає на філософсько-теологічний факультет ЧНУ ім. Ю. Федьковича і в той період пише свою першу монографію «Історія УПЦ на теренах Буковини (1990–2008 рр.)» та редагує журнал «Благодатний вогонь» (2008–2010 рр.) Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ КП. З 2013 р. працює викладачем філософії та культурології у Чернівецькому коледжі дизайну та економіки, залучає студентську молодь до вивчення маловідомих сторінок буковинського краю, очолює краєзнавчий гурток «Дивопошук». Член Національної спілки краєзнавців України. Автор монографії – «Ілюстрована історія Рогізної». У 2019 р. став ініціатором та співорганізатором низки історико-краєзнавчих заходів. Зокрема, краєзнавчої виставки «Рогізна 500: від минулого до сучасності», Міської історико-краєзнавчої конференції «Рогізна: погляд крізь роки», церемонії спецпогашення поштових марок з нагоди 500-ліття від часу першої письмової згадки про поселення у мікрорайоні Рогізна та 100-річчя від дня народження провідника Вашковецького районного проводу ОУН Івана Церенюка-«Яреми».

Продовжує працю спільно з представниками УСБУ в Чернівецькій області над низкою монографій і краєзнавчих розвідок.

peredplata