РОЗСТРІЛЯНИЙ ВЕРТЕП

ЦИМИ днями 70 років тому енкаведисти розстріляли у с. Дорогів, Галицького р-ну, ( Станіславщина ) вертеп.
18 підлітків 15-17 – pоків від роду зорганізували вертеп „Вифлеємська ніч” і зібралися в хаті на передостанню репетицію. Були там троє царів, що несли Новонародженому Богу свої дари; і Ірод-цар, що з наміром лихим хотів убити Дитя Боже – це його поганці 10 тисяч і 4 невинних діточок убили, Христа не знайшли; жид там був, а як же без нього (нехай не ображаються мої друзі ізраїльтяни за це слово, бо так тоді казали на євреїв у народі); і Сура була; Чорт та Смерть, яку так бояться багатії та можновладці, бо не заберуть зі собою всіх своїх статків; і Ангел звичайно.
На словах Ірода прогримів перший постріл, на другому впав долів Ангел. Решту дітей бідних кулі наздоганяли, від яких вони щодуху додому втікали та “украшали” сніг білий кривавими ранами.
Розстрілювали їх большевицька голота Єфимов і Грибков
Третього дня по тому двох хлопців поховали: Микола Якубишин 17 pоків він мав і 15-річного Пасєка Омеляна. Похоронні процесії йшли з різних вулиць і на цвинтарі з’єднались…
5 січня 1947-го їх відкопали – большевицькі кати експертизу робили. А тих енкаведистів зі села забрали. Буцім судили їх – так потім казали.
Хлопці обурені з цього та навколишніх сіл в УПА записались і мстили червоному дияволу. Та сили нерівними були… За селом під лісом 17 хлопців-героїв тоді поховали – там хрест стоїть. А на початку села Андрію Марійчину, сотнику УПА на псевдо „Тютюнник” пам’ятник поставили. Біля школи ще один – Івану Кошубі – охоронцю Степана Бандери Пам’ятним Знаком шану і честь воздали.
ВІЧНА ПАМ’ЯТЬ ГЕРОЯМ І СЛАВА!
 

peredplata