59 кімнат під землею. На березі Дністра виявили військовий ДОТ, протяжністю понад 900 метрів (відео).

 
 

Підземну оборонну споруду збудували напередодні Другої світової війни. Тоді по Дністру проходив державний кордон колишнього Союзу, пише 20minut.

Укріпоб’єкт міг автономно існувати декілька тижнів. У підземеллі були електростанція, свердловина для забезпечення водою, а також інші засоби для життя військових. Тут дотепер збереглися 59 кімнат.

Споруда настільки надійна, що на всій її протяжності нема жодного обвалу стін чи стелі. Знищено тільки все те, що можна було вирвати і забрати. Насамперед електродроти та інше начиння.

Місцеві активісти Ян Тягульський і Сергій Кладько вирішили привернути увагу до об’єкта. Насамперед його розчистили від сміття, яке зносили і скидали у підземелля деякі з місцевих «хазяїв». Потім провели військово-історичний фестиваль. Запросили працівників обласного і районного краєзнавчих музеїв.

Активісти ініціюють створення у підземеллі військово-історичного музею. Справа непроста, але, як кажуть, крапля камінь точить.

Оборонну споруду бачила директор обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька. Вона схвально поставилася до ідеї дати їй друге життя. Особливо вразили масштаби підземелля: 59 кімнат, майже кілометр підземних лабіринтів із запасним виходом! Хіба такий бункер може не привертати увагу?

За словами Яна Тягульського, у військових об’єкт мав назву: «Мінна група «Серебрія ДОТ №86». Він входив у систему оборонно-фортифікаційних споруд уздовж Дністра для захисту кордону.

 

Схоже, німецька розвідка мала детальну інформацію про надійний підземний бункер у Серебрії. Таке припущення висувають місцеві активісти. Інакше, чому гітлерівські війська обминули їхнє село?

Ян Тягульський і Сергій Кладько записали невеликий сюжет своєї подорожі підземеллям. Виклали його на Фейсбук-сторінці Могилів-Подільської ОТГ. Запрошують охочих відвідати підземелля, аби вочевидь ознайомитися з унікальним військовим об’єктом радянської доби, що так добре зберігся до наших днів.

 

peredplata