Церковне свято 25 липня – що відзначають віруючі сьогодні

Наші предки відзначали народне свято 25 липня і називали його “Прокл-плакальник” на честь святого, який прийняв муки в ім’я Христа.

Вони постраждали під час гоніння християн за правління імператора Траяна. Першим під варту взяли Прокла. Правитель Максим змушував його принести жертву язичницьким богам, але мученик стійко витримав тортури і сповідував православ’я. Більш того, передрік Максиму, що той сам скоро визнає силу Спасителя. 

Прокла змусили бігти за колісницею імператора, а мученик просив Бога зупинити колісницю. Господь виконав прохання, а сановник, що сидів у колісниці, скам’янів. І зміг рухатися тільки тоді, коли своєю рукою написав хартію про Славу Божу. 

Сановник помстився Проклу – наказав відвести Прокла за місто, прив’язати до стовпа і розстріляти з лука. По дорозі мученика зустрів його племінник – Іларій. Він обійняв дядька і сповідував православ’я. Стражники схопили і його, кинувши до в’язниці.

Прокла стратили, а Іларія волокли по місту закривавленого і змученого, а потім обезголовили. Християни поховали Прокла та Іларія в одній могилі.

Яке церковне свято сьогодні – преподобного Михайла Малеїна

Він перебував у спорідненості з візантійським імператором Левом VI Мудрим. У 18 років прийняв чернечий постриг під ім’ям Михайло. Виконував важкі слухняності, незважаючи на знатний рід, і став прикладом великого смирення.

Через час йому дали сан священика і Михайло показав, як священство може співіснувати з чернецтвом. Довгі роки він вів чернече життя під керівництвом старця Іоанна, який незабаром благословив Михайла на життя в печері. П’ять днів святий молився, а в суботу та неділю йшов до храму молитися. Незабаром до нього почали приходити люди, які шукають порятунку і через деякий час Киминська гора наповнилася багатьма святими обителями.

Близько 953 року в число братії вступив юнак Авраамій, який прийняв постриг під ім’ям Афанасій. Згодом саме він заснував Афонську лавру.

Прикмети 25 липня

  • Немає роси і туману в низинах – значить, буде негода.
  • Багато роси на луках – рік буде щасливим.
  • Нема роси – прикмета до того, що буде негода.

Що сьогодні не можна робити

Сьогодні заборонено прибирати, робити ремонт, прати і займатися улюбленими домашніми справами. Можна тільки готувати. Також не можна лаятися, лихословити і сваритися, інакше все повернеться втричі.

Що можна робити 25 липня

Джерело: УНІАН

peredplata