Пророцтва Нострадамуса, Ванги та мольфарів на 2024 рік: чому у всі страшилки не варто вірити

Люди здавна хотіли зазирнути у майбутнє і на цей попит завжди знаходилась пропозиція. У давній Греції цю функцію виконував Дельфійський оракул, у Римі — гаруспіки, у середньовічній Європі — астрологи. Зараз спрогнозувати подальший хід подій намагаються різноманітні аналітичні центри, професійні футурологи, а також учасники «Битви екстрасенсів».

Рік тому Chas News розповідав, чи фігурувала Україна у пророцтвах Нострадамуса і Ванги та які передбачення на 2023 рік давали сучасні віщуни.

Тепер — час перевірити точність їхніх пророцтв і подивитись, які прогнози нам передрікають на 2024 рік.

Передбачення Нострадамуса на 2024 рік: війни і катаклізми 

Мішель де Нортдам, він же Нострадамус — найвідоміший в історії фахівець у галузі пророчої справи. Таку славу йому принесли опубліковані у середині ХVI століття «Пророцтва» — 942 вірші (катерни), об’єднані у 10 глав (центурій).

Ось уже більше чотирьох століть ці вірші намагаються розшифрувати та побачити у них майбутнє. Щоправда, вдається це тільки постфактум.

Справа у тому, що Нострадамус як професійний віщун писав свої катерни максимально незрозуміло. У них мінімум конкретики, купа метафор і лише 14 разів вказані дати, та й ті не відповідають реальним рокам. До того ж Нострадамус використовував старофранцузьку мову і з вкрапленнями латини, італійської, німецької і створених на їх основі нових слів. Перші видання «Пророцтв» рясніли одруками, які пізніші редактори виправляли на власний розсуд, а при перекладі на інші мови зміст ще більше спотворювався.

Однак це і стало головною перевагою передбачень Нострадамуса — при бажанні у них можна побачити, що завгодно.

Зараз на цій ниві працюють ентузіасти пророчої справи, автори конспірологічних роликів на YouTube та британські таблоїди. Щоправда, ефективність їхніх спроб розтлумачити катерни наперед коливається у межах статистичної похибки.

Наприклад, у вересні 2022 року у Британії різко підскочив інтерес до творчості письменника Маріо Ридінга. Тоді таблоїди та блогери рознесли новину, що він ще у 2006 році правильно вказав рік смерті королеви Єлизавети. Однак це було єдине, що вгадав Ридінг — відповідно до його тлумачень, у 2022 році Карл ІІІ мав зректися корони, а Канада, Австралія та Нова Зеландія проголосити себе республіками. Такі висновки письменник зробив на основі катерну про нетривале правління «короля островів» (Карла ІІІ за версією Ридінга).

7 листопада 2023 року Карл ІІІ вперше виступив з тронною промовою у парламенті і зрікатися корони поки не планує

Іншим тлумачам щастить ще менше. І це чудово, адже в іншому разу у 2023 році ми стали свідками провалу місії на Марс, страшного голоду, початку Третьої світової, «небесного вогоню» (падіння астероїду чи інший вид Армагеддону) та обрання нового Папи Римського, який мав виявитися Антихристом.

Підбірка на 2024 рік не менш моторошна.

Ось перелік передбачень Нострадамуса на наступний рік від сайту Astrofame, який публікує гороскопи, надає послуги астрологів та має пів мільйона підписників у Facebook:

  • Громадянська війна у США
  • Зростання впливу Китаю
  • Руйнівний ядерний вибух
  • Незворотні зміни клімату
  • Знову «небесний вогонь на королівському палаці», що може потенційно призвести до кінця світу
  • Посилення міграційної кризи на фоні терактів
  • Чоловік та жінка об’єднують зусилля для встановлення нового світового порядку
  • Вбивство впливового світового лідера та поява нового, який у 2043 році встановить стійкий мир.

Як усі ці події можуть одночасно відбутися в один рік, автори не уточнюють. Так само вони за виключенням одного не вказали і вірші, з яких черпали натхнення при складанні прогнозу.

Не менш моторошні передбачення відібрали і британські таблоїди, які потім полюбляють передруковувати українські ЗМІ. У списку:

  • Війна за участі Китаю в Індійському океані
  • Цунамі, кліматична катастрофа
  • Початок Третьої світової
  • Вибори нового Папи Римського
  • Зречення Карла ІІІ.

Останні чотири пророцтва найбільш популярні — з посиланням на ті ж самі катерни їх публікували ще минулого року.

Щодо пророцтв Нострадамуса конкретно про Україну, то наша країна у його збірнику не згадується під жодною назвою. Лише кілька разів йдеться про Дніпро, Дунай та Чорне море.

Пророцтва Ванги про Україну на 2024 рік: нове повторення старого

Конкуренцію Нострадамусу за популярністю може скласти лише сліпа болгарська провидиця Вангелія Гуштерева, відома як баба Ванга чи просто Ванга.

З її передбаченнями поле для маневрів ще ширше. Справа у тому, що Ванга на відміну від Нострадамуса не залишила списку своїх пророцтв.

Існують аудіо- та відеозаписи бесід з провидицею, проте конкретики у них теж мало. Усі точніші передбачення з’явилися завдяки численним помічникам, учням, сусідам, родичам, журналістам — за їхніми запевненнями, ці прогнози ясновидиця колись озвучила у приватних бесідах.

Але найчастіше пророцтва Ванги просто вигадує жовта преса.

Минулого року британський The Sun писав, що у 2023 році Землю накроють сонячні цунамі, планета змінить орбіту, на АЕС станеться аварія, а людей почнуть вирощувати у пробірках.

А от список передбачень на 2024 рік на диво оптимістичний. За версією таблоїдів, на путіна станеться замах (можливо успішний). А ще людство очікує винайдення ліків від раку та прорив у квантових обчисленнях.

Щоправда, негаразди теж обіцяють: економічну кризу, кібератаки, напади терористів і знову ж таки зміну орбіти Землі.

В українських ЗМІ можна прочитати й передбачення Ванги для України: війна триватиме не більше двох років, і завершиться після того, «як на трон зійде восьмий». Джерелом зазвичай називають ученицю провидиці Ваню Станєву, яка зараз живе у Лондоні. Щоправда, посилання ведуть на її старі інтерв’ю чи аматорські відео у YouTube.

У будь-якому разі, до передбачень Станєвої варто ставитись критично.

На початку 2021 році вона віщувала, що Україна незабаром відновить мир, а за 5-7 років поверне Крим, Зеленський піде на другий термін, а Байден правитиме не більше двох років. А вже за рік провидиця обіцяла що станеться економічний прорив, а конфлікт на Донбасі «розрулиться на нашу користь».

Періодично виринають і старі пророцтва Ванги: Україна очолить союз п’яти країни, а до процвітання прийде, коли державу очолить жінка. Ці передбачення ходять мережею щонайменше десять років, а час їх здійснення регулярно зсувається на кожний наступний рік.

Пророцтва астрологів та мольфарів про Україну: коли закінчиться війна

В Україні вдосталь і власних провидців, пророцтва яких щодо термінів завершення війни регулярно публікують у ЗМІ. 

Щодо цих передбачень також діє закономірність: чим більше у них конкретики, тим менша імовірність, що вони справдяться.

Наприклад, учасник «Битви екстрасенсів» Макс Гордєєв у квітні минулого року стверджував, що ЗСУ вийдуть на лінію 24 лютого у липні-серпні. У жовтні вже пророкував, що активна фаза війни завершиться у березні 2023 року. У квітні 2023 року казав, що плани українських військових реалізуються на 80% і багато окупованих територій звільнять ще цього року. У жовтні Гордєєв сподівався на перемогу ще у 2024 році, а вже наприкінці листопада змінив думку і заявив, що наступний рік швидше за все не буде переможним.

Схожа точність і у його колег. Так, астролог Влад Росс минулого липня пророкував, що у вже у серпні Україна зруйнує Кримський міст і візьме в оточення росіян під Херсоном, а «з вересня вони на колінах почнуть просити Україну завершити війну».

Зараз екстрасенс також віщує близьку перемогу — але вже до 2 червня 2024 року. За його словами, війна завершиться завдяки «диявольській кометі», яка зайшла у Сонячну систему і наблизиться до Землі до цієї дати.

Подібні терміни називає і Алакх Ніранжан. Ведичний астролог стверджує, що «смертельний бій» триватиме у квітні-травні і врешті завершиться перемогою. «Це означає, що Україна винесе росію вперед ногами», — говорить астролог. Щоправда, треба нагадати, що у травні 2023 року він обіцяв завершення бойових дій вже з 11 червня, а можливо навіть і раніше.

Все це доводить, що астрологія та інші види передбачень — справа вкрай неточна. Занадто сподіватись та спиратись на такі прогнози або, навпаки, заздалегідь панікувати, не варто.

peredplata