Житло для буковинських чорнобильців – найболючіше питання

Час все далі відносить нас від Чорнобильської катастрофи, яка поділила світ на період «до» і «після». Щороку у вічність відходять ті, хто ціною свого здоров’я та життя намагався приборкати ядерного монстра. У живих же все більшає хвороб, і все більше вони потребують захисту від держави.

На жаль, досі далеко не всі проблеми постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС вирішені та належно вирішуються. Найболючішим питанням, за словами начальника відділу з чорнобильських виплат Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Наталії Тимчук, є питання забезпечення чорнобильців житлом. На виконання бюджетної програми для області минулого року було передбачено 1 млн. 27 тис. грн., з яких використано 998, 162 грн. Житло отримали 3 сім’ї. Питання забезпечення житлом чорнобильців вирішувалося на обласній комісії, до складу котрої входили працівники структурних підрозділів ОДА, органів місцевого самоврядування та представники чорнобильських громадських організацій. Відбулося 4 засідання комісії, розпорядником коштів нижчого рівня обласна комісія визнала виконком Чернівецької міської ради. Виконком викупив дві трикімнатні квартири у ТОВ «Будівельна фірма «Чернівціжитлобуд» вартістю по 399 тис грн. та одну однокімнатну квартиру у будівельній організації ВКФ «Зірка»вартістю 200 тис. грн.

Як пояснює Наталія Тимчук, з 2006 року по минулий рік державою взагалі не було передбачено видатків на забезпечення чорнобильців житлом. Нині в області сформовано обласний реєстр. Станом на 01. 01. 2013 р. на квартирному обліку для забезпечення житлом перебувають 249 сімей. З них 51 – інваліди внаслідок аварії на ЧАЕС, котрі віднесені до 1 категорії, 119 сімей 2 категорії та 79 переселенців з радіоактивно забруднених територій.
У Чернівецькій області станом на 1 січня 2013 року на обліку перебуває 19 тисяч 863 особи, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. За минулий рік їх кількість зменшилася на 109 – на 01. 01. 2012 року на обліку перебувало 19 тис. 972 особи.
Вл. інф.

peredplata