Чому владика Феодор змушує духовенство Мукачівської єпархії носити ризи російського обряду?

Чому владика Феодор змушує духовенство Мукачівської єпархії носити ризи російського обряду?Як стало днями відомо правлячий архієрей Мукачівськохй єпархії Української Православної Церкви владика Феодор (Мамасуєв) заборонив духовенству Мукачівсько-Ужгородської єпархії носіння грецьких риз (одяг священнослужителя, який застосовується під час богослужіння) та грецьких головних уборів (скуфії, камилавки та клобуки для монашествующих). В примусовому порядку практикується носіння богослужбового одягу виключно російського обряду – ризи, камилавки і т.д.

Для православних прихожан Закарпаття, які вже не одне століття боряться, за свою канонічну Українську Православну Церкву з унійним окатоличенням це великий удар і крок назад від успіху. В цьому випадку доречно згадати від кого Русь (і зокрема Закарпатська земля) прийняла хрещення. Коли Візантійські священики-місіонери хрестили наших пращурів (зокрема і місія рівноапостольних Кирила і Мефодія), тоді на території теперішньої Росії вили вовки у не прохідних і болотистих лісах, та квакали жаби у болотах.

Православ’я на Закарпатті відрізняється своєю традицією, яка формувалась під великим гнітом Австро-Угорської імперії та примусовим окатоличення русинів Підкарпатської Русі. На даний момент в храмах Мукачівської та Хустської єпархії можна побачити стільці посеред храму (практикується в римо- та греко-католицькій Церкві), богослужіння своєрідною мовою та співом (співають всі прихожани), а також священнослужителя в грецькому одязі, це клубок ниток заципивши який можна повернутися до початку. Сьогодні вказують які ризи носити, завтра як співати, через рік кому кланятись. Може Владика Федор на догоду Мокві, завтра заборонить і поминання рівноапостольних Кирила і Мефодія, бо вони представляли Грецьку Церкву ? Відштовхуючи тим самим православних християн.

Повстає питання, що даним указом чи архієрейською примхою хоче показати архіпастир Мукачівської єпархії, вірність Вселенському Православв’ю та Українській Православній Церкві??? Чи рабопослушно виконуючи доручення Московського патріархату, Владика Феодор провадить на наших землях чужу нам місію «Русского мира», примусову русифікацію своєї пастви, приклонившись перед Росією та нехтуючи традиціями нашого народу ? – яка і так, як показав собор Патріархів древніх Церков в Фанарі зазіхнула на канонічну територію Української Православної Церкви, яка їй не належить.
Андрій Борщ, Мукачево

peredplata