В Чернівцях визначили переможця першого дебатного турніру

16 травня на факультеті історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ ім. Ю. Федьковича пройшов останній – четвертий – етап дебатного турніру «Я обираю своє мабутнє». Загальна тематика змагання – виборча система України та можливі шляхи її вдосконалення. Для фінальної гри обрали тему: «Чи потрібно проводити дострокові вибори міського голови Чернівців?». Окрім найкращої команди, обирали і найкращого промовця. Це робили шляхом таємного голосування. Право голосу мали учасники фінальної та попередніх ігор. Вибирали серед тих, хто пройшов до фіналу чи півфіналу.

У вирішальній грі змагалися дві команди: «RedTriumvirate» (Ірина Мацькова, Богдан Бейсюк та Андрій Цвірінько – факультет історії, політології та міжнародних відносин) та «Де-факто» (Василь Терновецький, Ірина Вівчар – філологічний факультет (журналістика) та Світлана Снітко з ФІПМВ).

Хто дебатуватиме «за», а хто «проти» позачергових виборів, визначив жереб. На необхідності їх провести наголосили де-фактівці, їхні ж опоненти відстоювали протилежне. Учасники дійшли висновку, що законодавство України про місцеве самоврядування недосконале і потребує доопрацювання, проте проведення позачергових виборів вимагає закон.

Фахову оцінку проблемі, що обговорювалася, давали експерти: радник міського голови, заслужений юрист України, експерт з місцевого самоврядування Борис Руснак та директор Буковинського центру виборчих технологій Ігор Бабюк.

– Ми заручники ситуації, що склалася, – зазначив Борис Руснак про дворічну відсутність мера у Чернівцях, звинувативши у цьому законодавство.

Розкритикував виступи дебатерів Ігор Бабюк.

Проте вирішували долю команд не експерти, а судді. Порівну розподілив бали між опонентами експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай. Перевагу команді RedTriumvirateнадали кандидат політичних наук Павло Катеринчук та депутат обласної ради, кандидат політичний наук Михайло Павлюк.

Далі визначали найкращого промовця. Судді одностайно підтримали кандидатуру майбутньої журналістки Ірини Вівчар («Де-факто»). Вона й перемогла за результатами таємного голосування. Друге місце та однакову кількість голосів отримали Стас Слободян («Бермуди») та Богдан Бейсюк («RedTriumvirate»).

Команда, що перемогла, отримала грошову премію, а найкращий спікер – електронну книжку.

Учасники, експерти та судді подякували і організаторам турніру – Студентському науковому історичному товариству, ГМ «Опора» та Тарасові Прокопу. Обіцяють, дебатний рух у Чернівцях розвиватиметься надалі і такі турніри стануть невід’ємною його складовою.

Ірина ВІВЧАР

Джерело – сайт ЧНУ

peredplata