Поради буковинцям. Як відпочити без податкових наслідків

Ось і настала гаряча пора відпусток, така очікувана кожним працівником. Мабуть, кожному буде приємно отримати безоплатну або пільгову путівку від підприємства, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності або профспілки. Які ж особливості оподаткування путівок, придбаних за рахунок підприємства або профспілкової організації?

Статтею 145 Кодексу законів про працю від 10.12.1971 року № 322-VIII (далі –КЗпП, Кодекс) передбачено можливість надання путівок сумлінним працівникам за рахунок коштів підприємств. Крім того, статтею 185 цього ж Кодексу визначено обов’язок роботодавця надавати путівки до санаторіїв та будинків відпочинку безоплатно або на пільгових умовах вагітним та жінкам, які мають дітей до 14 років або дітей-інвалідів.

Підпунктом 2.3.4 Інструкції зі статистики заробітної плати № 5 від 13.01.2004 року визначено, що вартість путівок співробітникам і членам їхніх сімей на лікування та відпочинок, екскурсії або суми компенсацій, видані замість путівок за рахунок коштів підприємства, включаються до фонду оплати праці.
Згідно з пунктом 142.1 та 143.1 Податкового кодексу України № 2755 – VІ від 02.12.2010 року (далі – ПКУ) до складу податкових витрат платника податку включають витрати на оплату праці фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з таким платником, що включають нараховані витрати на оплату основної та додаткової зарплати та інших видів заохочень і виплат. Отже, витрати на придбання наданих співробітникам путівок можуть бути віднесені до податкових витрат, до яких відносяться витрати на оплату праці таких працівників.

Що стосується податку на додану вартість (далі – ПДВ), то варто зазначити, що путівка на оздоровлення надається працівнику як частина заробітної плати, отже, вона придбавається для використання в господарській діяльності. Тож роботодавець матиме право на податковий кредит з ПДВ (за наявності оформленої відповідно до чинного законодавства податкової накладної). Але в подальшому, за умови надання працівникові путівки підприємство зобов’язане нарахувати податкове зобов’язання з ПДВ на основі договірної вартості путівки, але не нижче звичайної ціни.

Слід також пам’ятати, що підпунктом 197.1.6 статті 197 ПКУ визначено, що постачання путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізичних осіб до 18 років, інвалідів, дітей-інвалідів звільняється від оподаткування податком на додану вартість. Отже, у випадку звільнення від оподаткування ПДВ вартості таких путівок підприємство не нараховує податкове зобов’язання з ПДВ та не має права на податковий кредит.
Як зазначалося вище, вартість путівок працівникам і членам їхніх сімей на лікування та відпочинок, екскурсії або суми компенсацій, видані замість путівок за рахунок коштів підприємства, включаються до фонду оплати праці. Отже, у загальному порядку з вартості таких путівок утримується єдиний соціальний внесок та податок на доходи фізичних осіб. Також слід пам’ятати, що надання путівки працівникові прирівнюється до виплати доходу в негрошовій формі. Тому під час розрахунку сум ПДФО слід застосовувати «натуральний» коефіцієнт, визначений пунктом 164.5 статті 164 ПКУ.

Що стосується профспілкових путівок, то варто пам’ятати, що згідно з підпунктом 165.1.35 пункту 165.1 статті 165 розділу IV ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включаються вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку – члена такої професійної спілки, створеної відповідно до законодавства України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Вартість профспілкової путівки, яка надається платнику податків на оздоровлення члена сім’ї віком після 18 років, оподатковується податком на доходи фізичних осіб, як додаткове благо, за ставкою 15% або 17% в залежності від розміру отриманого доходу. Сімейна профспілкова путівка надана платнику податків, до якої включається і вартість оздоровлення члена сім’ї після 18 років, оподатковується у розмірі частини отриманого доходу на оздоровлення такого члена сім’ї.

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях бажає усім працедавцям організувати гарний відпочинок для своїх працівників без податкових наслідків та з користю для здоров’я і продуктивності праці.
Відділ взаємодії зі ЗМІ та громадськістю ДПІ у м. Чернівцях

peredplata