Буковинське ДАІ закликає водіїв дотримуватись швидкісного режиму

Розпочався сезон літніх відпусток, й відповідно на автодорогах України значно зросла концентрація транспорту. На довгоочікуваний відпочинок люди зазвичай їдуть цілими сім’ями.

Аби дорога до місця відпочинку принесла тільки приємні згадки, ДАІ України звертається до водіїв із закликом буди особливо уважними та обережними, неухильно дотримуватися вимог Правил дорожнього руху.

На жаль, правил безпеки дотримуються не всі. Намагаючись якомога швидше дістатися місця призначення водії часто порушують швидкісний режим, правила маневрування, обгону, проводять за кермом по 10-12 годин без перерви на відпочинок, що нерідко призводить до дорожньо-транспортних пригод з тяжкими наслідками.

За статистикою перевищення безпечної швидкості руху зостається основною причиною ДТП, у яких гинуть та травмуються люди. За п’ять місяців 2013 року таких ДТП вже – 2677 автопригод або майже 26,1% від усіх ДТП із постраждалими.

Нагадаємо, на сьогоднішній день перевищення швидкості або невідповідність її конкретним дорожнім умовам є однією з основних причин скоєння ДТП у всьому світі, внаслідок яких щорічно гинуть і отримують каліцтва тисячі людей. Причому, згідно зі статистикою ДТП, при збільшенні швидкості, тяжкість наслідків ДТП зростає в геометричній прогресії.

Відповідно до п. 12.1 Правил дорожнього руху, водій повинен «під час вибору в установлених межах безпечної швидкості руху враховувати дорожню обстановку … і стан транспортного засобу, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним». Правилами дорожнього руху України регламентована швидкість 60 км/ч, з якою водії транспортних засобів можуть рухатися в населених пунктах. Поза населеними пунктами на всіх дорогах та на дорогах, що проходять через населені пункти, позначені знаком 5.47 , дозволяється рух із швидкістю:

а) автобусам (мікроавтобусам), що здійснюють перевезення організованих груп дітей, легковим автомобілям з причепом і мотоциклам – не більше 80 км/год;

б) транспортним засобам, якими керують водії із стажем до 2 років, – не більше 70 км/год;

в) вантажним автомобілям, що перевозять людей у кузові, – не більше 60 км/год;

г) автобусам (за винятком мікроавтобусів) – не більше 90 км/год;

ґ) іншим транспортним засобам: на автомобільній дорозі, що позначена дорожнім знаком 5.1 – не більше 130 км/год., на автомобільній дорозі з окремими проїзними частинами, що відокремлені одна від одної розділювальною смугою – не більше 110 км/год., на інших автомобільних дорогах – не більше 90!

На жаль, зовсім небагато керманичів авто знають, що перевищення швидкості в реальних умовах дорожнього руху не призводить до істотного виграшу в часі.

Водій, що долає середній міський маршрут (близько 20 км) зі швидкістю 80 км / год, замість дозволених 60 км / ч, виграє в часі всього дві хвилини. Чи варто ризикувати і нервувати заради пари хвилин?

Перевищення швидкості часто стає причиною тяжких дорожньо-транспортних пригод, однак водії часто ставляться до цієї проблеми без належної уваги. Навіть законослухняні водії, які ніколи не дозволяють собі водіння в нетверезому вигляді, виїзду на зустрічну смугу і т.п., не вважають небезпечним «невелике» (до 20 км / ч) перевищення дозволеної швидкості.

Однак безпечного перевищення швидкості не буває! Дотримуйтеся швидкісного режиму – кілька хвилин не варті життя та здоров’я вас і ваших близьких.

Прес-служба Департаменту ДАІ МВС України

peredplata