Головного редактора з Буковини зловили на контрабанді цигарок

Головного редактора з Буковини зловили на контрабанді цигарок4 червня колишньому кандидату в народні депутати України від партії Наталії КОРОЛЕВСЬКОЇ \”Україна-Вперед\”, головному редактору румуномовних новин ТРК \”Чернівці\”, одному із лідерів румунської громади Північної Буковини, Юрію ЛЕВЧИКУ, заборонили в’їзд в Румунію терміном на 5 років. Причиною стало спроба перевести через румунський кордон контрабандним шляхом 160 пачок цигарок українського виробництва, повідомляє Георгій Боднараш на сайті
CitizenJournal.info.

Інцидент стався 2 червня на пункті перетину українсько-румунського кордону Сірет.

Як стало відомо, Юрій ЛЕВЧИК супроводжував на власній машині українську делегацію, яка прямувала на Європейський Фестиваль Мистецтв. Делегація складалася з більш ніж 60 осіб — представників Чернівецької Обласної Адміністрації, культурних ансамблів \”Перла\”, \”Маршинці\”, \”Оберіг\” тощо, яка їхала в окремому автобусі.

При проведенні контролю румунською прикордонною службою, спеціально навчені собаки знайшли у персональному автомобілі Юрія ЛЕВЧИКА 160 пачок цигарок, схованих у багажному відділені.

Зважаючи на те, що румунським законодавством подібні дії підпадають під категорію \”контрабанда\”, Юрія ЛЕВЧИКА оштрафували на 5.000 нових румунських лей (більше 1000 євро).

— Цигарки не були моїми. Я лише був керівником делегації. Я сам їхав на власному авто, а відтак мав багато вільного місяця і завантажив в ньому багаж людей, які їхали автобусом. Я відповідав за цей багаж, проте цигарки не були моїми. Це була моя помилка, але ми вирішили ситуацію, штраф було сплачено. Прошу не робити з цього велику проблему. На кордоні щоденно мають місце такі випадки, але мені здається, що цього разу мова йде про інше, — запевнив Юрій ЛЕВЧИК у телефонній розмові.

Однак, справа лише одним штрафом не звершилася й 4 червня Генеральний Інспекторат Прикордонної Поліції Бухареста застосував санкцію та заборонив Юрію ЛЕВЧИКУ в’їзд в Румунію на 5 років.

Звертаємо увагу, що румунська преса повідомляє ніби Юрій ЛЕВЧИК звернувся до Департаменту з питань політики щодо румунів зарубіжжя в якості керівника Центру збереження та відродження румунської традиційної культури з оскарженням рішення Генерального Інспекторату Прикордонної Поліції Бухареста й, як повідомляється, йому виплатять 40.000 нових румунських лей.

Нагадаємо, що випадки заборони в’їзду на територію України для громадян Румунії, чи на територію України для громадян Румунії стають дедалі частішими. CitizenJournal повідомляв, що нещодавно 5-м румунським журналістам заборонили в’їзд в Україну, при чому, один з них був громадянином України. Однак, якщо в цьому випадку румунська сторона чітко аргументувала свої дії та пояснювала причини заборони перетину кордону, то українська сторона пояснень не надає.

Георгій Боднараш
CitizenJournal.info.

peredplata