«Круті» автовласники поклали до міської скарбнички більше мільйона

Як розповів начальник відділу адміністрування майнових податків ДПІ у м. Чернівцях Степан Германюк: «на сьогодні чернівецькі власники елітних автомобілів перерахували до місцевого бюджету 1,2 мільйони гривень транспортного податку. У тому числі громадяни сплатили більше мільйона гривень податку, а юридичні особи – майже 164 тисячі гривень».
«Наразі у Чернівцях сплатили транспортний податок за 58 автомобілів. Мешканці обласного центру розрахувались за 44 транспортних засоби, а юридичні особи мають у власності мають лише 14 автівок, за які сплачується податок», – повідомив Степан Юліанович.
«За кожен легковий автомобіль, що експлуатується менше 5-ти рокiв i об\’єм двигуна понад 3000 куб. см., власниковi доведеться щороку сплачувати податок у розмiрi 25 тисяч гривень, за умови володiння цим авто цiлий рiк. Якщо авто придбано посеред року, то сума податку є значно нижчою, – 2083 гривнi за мiсяць,- нагадав посадовець.
Згідно зі статтею 267 Податкового кодексу України, обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування громадян – фізичних осіб здійснюється контролюючим органом за місцем реєстрації платника податку.
Щодо об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, податок сплачується фізичною особою-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт. Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.
Транспортний податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.
Згiдно з нормами Податкового кодексу, на суму податкового боргу пiсля закiнчення встановлених ПКУ строкiв погашення узгодженого грошового зобов\’язання нараховується пеня в розмiрi 120% рiчних облiкової ставки НБУ. Якщо взяти нинiшню ставку НБУ 30%, то 120% вiд 30% – це 36% (за повний рiк прострочення). Крiм того, нараховується на суму узгодженого зобов\’язання (а воно є узгодженим, якщо не оскаржується або не було оскаржене) штраф у розмiрi 10% (якщо прострочення до 30 календарних днiв), 20% (бiльш як 30 днiв).
Сектор комунікацій ДПІ у м. Чернівці

peredplata