На Буковині Федеральні прокурори США ділилися досвідом

12 червня 2013 року у прокуратурі Чернівецької області відбувся одноденний регіональний тренінг на тему: «Практичні аспекти змагального кримінального процесу» за участю Федеральних прокурорів Сполучених Штатів, Радників з правових питань Департаменту юстиції США Мері Батлер та Джона Енгстрома, а також старшого викладача кафедри нагляду за додержанням законів органами, які проводять досудове розслідування Національної академії прокуратури України Людмили Вигівської.

Як зазначив прокурор Чернівецької області Петро Коваль, важливим кроком у реформуванні правової системи України є прийняття нового Кримінального процесуального кодексу, який розроблено відповідно до принципів розвитку демократичного суспільства.

Адже наша держава потребує такого кримінального процесу, який дозволить досягти не тільки високої ефективності роботи органів забезпечення правопорядку щодо захисту осіб від злочинності, а й демократизації та гуманізації кримінального судочинства, забезпечення практичної реалізації принципу верховенства права, захисту прав людини і основоположних свобод відповідно до вимог міжнародних стандартів. Тому у цьому Кодексі відображені найкращі здобутки кримінального провадження основних правових систем світу. Зокрема, у ньому міститься низка положень, які безперечно сприятимуть реалізації поставленої мети:

– для реального забезпечення змагальності сторін у судовому процесі урівноважені повноваження захисту та обвинувачення;

– введене поняття розумних строків;

– запроваджено спрощений порядок початку досудового провадження, введено Єдиний реєстр досудових розслідувань;

– посилено судовий контроль за дотриманням прав людини, зокрема шляхом запровадження інституту слідчого судді;

– запроваджено суд присяжних;

– значного розвитку отримали процедури примирення та укладення угоди про визнання вини;

– істотно вдосконалено процедури кримінального провадження стосовно неповнолітніх відповідно до міжнародних вимог у галузі ювенальної юстиції;

– на якісно новому рівні сформульовано положення щодо міжнародного співробітництва у кримінальному судочинстві.

Є ще низка змін та доповнень, які суттєво покращують процесуальне законодавство. Тому наше з вами завдання нині – адаптувати світовий досвід у цій сфері до українських умов. І в цьому нам допомагатимуть наші колеги із Сполучених Штатів Америки, які вже тривалий час застосовують на практиці нові для нас інститути КПК.

Згодом Петро Коваль подякував нашим гостям за сприяння в організації і проведенні даного тренінгу і висловив сподівання, що співпраця на цьому з прокурорами із Сполучених Штатів Америки не завершується, а це лише паростки великої спільної роботи по утвердженню верховенства права в кримінальному процесі.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Чернівецької області.

peredplata