Нарахування пенсій буковинським пенсіонерам

Яким чином виплачується пенсія в разі працевлаштування пенсіонера, який отримує наукову пенсію?

Пенсія, призначена відповідно до статті 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», в період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії в порядку та на умовах, передбачених зазначеним Законом, законами України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України», виплачується в розмірі, обчисленому відповідно до Закону України «Про загально-обов’язкове державне пенсійне страхування», а після звільнення з таких посад – у розмірі, обчисленому відповідно до Закону України «Про наукову і науково-тех-нічну діяльність».

Зазначений порядок виплати пенсії не поширюється на пенсіонерів, яким призначена пенсія та які влаштувалися на роботу до набрання чинності Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», а саме до 01.10.2011.
Водночас, у разі працевлаштування на посади, які не дають права на призначення пенсії відповідно до законів України «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України», пенсія, призначена за нормами Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», виплачується в повному обсязі, роз’яснює ГУ Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

Чи має право військовий пенсіонер, який поновився на службу із присвоєнням військового звання, і надалі отримувати пенсію?

Згідно зі статтею 2 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», пенсії військовослужбовцям призначаються і виплачуються після звільнення їх зі служби. Пенсіонерам з числа військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію за цим Законом, у разі повторного прийняття їх на військову службу виплата пенсії на час їх служби припиняється. При наступному звільненні зі служби цих осіб виплата пенсії здійснюється з урахуванням загальної вислуги років на день останнього звільнення.

Отже, при поновленні на службу виплата пенсії на період служби припиняється.
З метою попередження переплати пенсії у випадку працевлаштування, відповідно до статті 60 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», пенсіонери зобов’язані невідкладно повідомляти органи, що призначають пенсії.
www.pfu.cv.ua,
телефон гарячої лінії 7-57-22

peredplata