Буковинцям все ж таки доведеться платити податок на нерухоме майно

23 травня 2013 року Верховна Рада не змогла проголосувати за доопрацювання і повторний розгляд у другому читанні урядового законопроекту, який пропонує не стягувати в 2013 році з фізичних осіб податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, так як необхідний час на формування реєстру його платників. Тому буковинцям все ж таки доведеться сплачувати податок на нерухоме майно.

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях нагадує, що до 1 липня всім платникам податку надійде податкове повідомлення про суму податку, що підлягає сплаті, а також платіжні реквізити. І лише після того, як людина отримає цей документ, вона матиме ще два місяці (60 днів), щоб сплатити кошти.
Крім того, податківці міста вкотре доводять до уваги городян, що пунктом 265.4 статті 265 Податкового кодексу визначено пільги із сплати податку у вигляді зменшення бази оподаткування об’єктів житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи: для квартири – на 120 кв. м. і для житлового будинку – на 250 кв.м.

Таке зменшення надається один раз за базовий податковий (звітний) період і застосовується до об’єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа – платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або за вибором такого платника до будь-якого іншого об’єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності.

Таким чином, пільгу буде застосовано до об’єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа – платник податку зареєстрована в установленому законом порядку.

Проте якщо фізична особа – платник податків виявить бажання застосувати пільгу до іншого об’єкта житлової нерухомості, який перебуває в її власності, то їй потрібно завчасно подати письмове звернення (заяву) до податкового органу за місцем знаходження такого об’єкта оподаткування та місцем її реєстрації.

Таке звернення (заяву) можна подати в один із таких способів: особисто платником податків або уповноваженою на це особою; надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв’язку в електронній формі за наявності електронного цифрового підпису, отриманого у порядку, визначеному законодавством.

Про це повідомляє відділ взаємодії зі ЗМІ та громадськістю ДПІ у м. Чернівцях.

peredplata