Що чекає на буковинців після впровадження медреформи?

Цьогоріч 19 жовтня стало знаковим для української системи охорони здоров\’я. В цей день Верховна Рада Україна ухвалила законопроект №6327 \”Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів\”. Зміни, які внеслись у сферу медицини вкрай необхідні, оскільки рівень надання медичних послуг в Україні є критично низьким. За даними опитування понад 76% українців не задоволенні наданням медичних послуг.

Що чекає на буковинців після впровадження медреформи?

Заступник директора Департаменту охорони здоров\’я облдержадміністрації у Чернівцях Юрій Лесюк, 31 жовтня на конференції, пояснив, що насамперед, медична реформа полягає у тому, що держава платитиме за кожну медичну послугу за зверненням громадян і ці гроші \”йтимуть за пацієнтом\”.

Такі зміни у медицині зроблять відвідування лікаря більш доступним, ви самі можете обирати лікаря за бажанням, скасовується прив\’язка до місця реєстрації особи та \”монополія лікарні\”. Укладаєте угоду з будь-яким сімейним лікарем, який вам імпонує з певних причин. Ваш візит до лікувального закладу більше не буде фінансовим потрясінням. Також буде гарантовано , що ви як пацієнт не будете \”дискриміновані\” лікарем через своє хронічне захворювання, або за віком, статтю, соціальним чи матеріальним становищем. Водночас, зміна принципу фінансування дозволить створити нові комфортні умови в амбулаторіях та лікарнях вже через декілька років. Лікарям піднімуть заробітну плату. Передбачається що, фінансова підтримка медичної реформи у 2018 році складе 10 мільярдів гривень.

Відповідно до \”Програми медичних гарантій\”, держава оплачуватиме 100% медичних послуг, а саме: екстрену, первинну, спеціалізовану, високоспеціалізовану та поліактивну медичну допомогу, медичну допомогу у зв`язку з вагітністю та пологами, а також медичну реабілітацію, безкоштовним буде надання медичної допомоги дітям до 16 років.

Такі зміни, дають змогу отримати пацієнтам медичну підтримку від держави та гарантії оплати найважливішого переліку медичних послуг. У випадку, коли послуга не включена до \”Програми медичних гарантій\”, вона сплачуватиметься за рахунок: Державного бюджету України – через реалізацію відповідних держпрограм, через страховий поліс – роботодавцем або страховою компанією, або самим громадянином, якщо це оплата за надані медичні послуги у лікарні.

З іншого боку реформа передбачає зміни в роботі медичних закладів, котрі мають від форми \”бюджетників\” перейти до форми конкурента за пацієнта. Лікарні зможуть отримати фінансову та управлінську автономію.

В Україні буде створена Національна служба здоров\’я, яка працюватиме за принципом: замовника послуг в інтересах пацієнта. Служба буде контролюватиме надання медичних послуг та лікарських засобів за \”Програмою медичних гарантій\”, дозволить уникнути політичного впливу та конфлікту інтересів, якщо лікаря впіймають на хабарі – це загрожуватиме йому розірванням контракту надання медичних послуг. За цією програмою лікарям заборонено вимагати будь-які винагороди за надання ними послуг.

Медреформу впроваджуватимуть за принципом поетапного розгортання від простого до складного. Передбачено 3 підходи, заплановано, що перший стартуватиме з початком 2018 року. У 2019-му реформують вторинну ланку надання медичної допомоги. А вже 2020 році має відбутись реалізація реформи для всіх видів послуг медичної допомоги.

peredplata