ПІЛЬГИ З ОПОДАТКУВАННЯ ПІДПРИЄМЦІВ ІЗ ЗОНИ АТО

ДФС листом від 18.06.2015 N 5837/М/99-99-17-02-02-14 надала роз\’яснення щодо застосування норм податкового законодавства підприємцями із зони АТО.
Перелік територіальних органів, у яких змінено юридичні адреси та на які покладено виконання функціональних обов\’язків з обслуговування платників Донецької та Луганської областей, визначено наказом ДФС від 07.11.2014 р. N 256 \”Про переміщення та закінчення простою\”.
Відповідно до ст. 10 Закону N 1669 єдиним належним та достатнім документом, що підтверджує настання обставин непереборної сили (форс-мажору), що мали місце на території проведення антитерористичної операції, як підстави для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежне виконання) зобов\’язань, є сертифікат Торгово-промислової палати України.
Платники податків, у яких у зв\’язку з проведенням заходів з подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України існує ймовірність несвоєчасної сплати податків, зборів (обов\’язкових платежів) або відсутня можливість їх сплати, мають право на отримання відстрочення (розстрочення) таких грошових зобов\’язань (податкового боргу). Перелік обставин, що є підставами для відстрочення грошових зобов\’язань (податкового боргу), та підтверджуючих ці обставини документів, наведено у постанові КМУ від 27.12.2010 N 1235.
Платники єдиного внеску, які перебувають на обліку в фіскальних органах, розташованих на території, де проводилась антитерористична операція або було оголошено військовий чи надзвичайний стан, на період антитерористичної операції звільняються від своїх обов\’язків, зокрема щодо своєчасного та в повному обсязі нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску, подання звітності тощо.
Таким чином. Закон N 1669 не скасовує обов\’язків, визначених ч. 2 ст. 6 Закону N 2464, а надає можливість платникам єдиного внеску на період проведення антитерористичної операції не виконувати їх у встановлені строки (своєчасно) та повному обсязі.
Отже, згідно з вимогами Закону N 1669 зазначені обов\’язки мають бути виконані платниками єдиного внеску після закінчення антитерористичної операції.
Відповідальність, штрафні та фінансові санкції, передбачені Законом N 2464 за невиконання, несвоєчасне виконання, виконання не в повному обсязі обов\’язків, у період з 14 квітня 2014 року до закінчення антитерористичної операції до платників єдиного внеску, які не пізніше тридцяти календарних днів, наступних за днем закінчення антитерористичної операції, подали до фіскального органу заяву та сертифікат Торгово-промислової палати України, не застосовуються.
Головний спеціаліст відділу Чернівецького міського управління юстиції Наталія СИРБУ

peredplata