Чернівецькі вчителі відвідали Дністровську ГАЕС та печерний монастир

Виїзне підсумкове методичне об̛’єднання вчителів географії та економіки відбулося на Сокирянщині. Робота почалась із знайомства з Дністровською ГАЕС — однією з найбільших у світі гідроакумулюючих електростанцій.

Вчителі відвідали верхній майданчик водозабору, машинний зал, центр управління станцією. Наступний пункт маршрута – Галицький Свято-Миколаївський печерний чоловічий монастир, який знаходиться на північно-східній околиці с. Галиця, у верхній частині стрімкого схилу правого берега Дністра, на висоті 120 метрів над рівнем Дністровського водосховища. Вірогідно монастир було засновано у середині XII ст., а функціонував він протягом XII-XIII ст. Безперечно, якщо монастир закладався у давньоруський час, то дуже ймовірно, що його розташування було пов’язане із яким-небудь святилищем дохристиянських культів.

Сьогодні на території монастиря можна побачити численні ніші, гроти та невеликі печерки у вапняковій скелі, головним чином карстового та ерозійного походження. Переважна більшість з них штучно оброблені та пристосовані під келії ченців. У найбільшу порожнину, що має ширину 4 м, довжину до 8 м і висоту до 3,5 м, вбудована монастирська церква. На схід від основного комплексу, у лісі, знаходиться ще одна, окрема, вирубана у скелі з природної розщелини «печера пустельника». У ній, праворуч від входу, у підлозі видовбана скельна гробниця.

Свою подорож завершили в с. Коболчин на майстер-класі члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України, Національної музичної спілки України, заслуженого працівника культури України Івана Гончара.

Про це повідомляє сектор інформації та зв’язків з громадськістю Чернівецької міської ради.

peredplata