Більше третини працівників Чернівецької області – молодь до 35 років

Кількість працюючої молоді (у віці до 35 років) у сферах економічної діяльності Буковини на кінець 2012р. становила 47,3 тис. осіб або більше третини облікової кількості штатних працівників. Більш перспективною для молоді залишається діяльність на підприємствах торгівлі, ремонту автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку та у сфері фінансової діяльності, де молодь становить значну частину працюючих. Найменше працюючої молоді на підприємствах сільського господарства, рибальства та рибництва.

В органах виконавчої влади та місцевого самоврядування працює 3,4 тис. молодих осіб віком до 35 років (47,8% загальної кількості працівників), з яких 0,6 тис. осіб займали посади керівників та 2,8 тис. осіб – спеціалістів.

Питання отримання першого місця роботи молодими спеціалістами після закінчення закладів освіти залишається проблемним.

Випускники заочної форми навчання здебільшого мають місце роботи. Проте, гарантією зайнятості випускників денних відділень вузів є отримання направлень на роботу, які визначаються державним замовленням. У 2012р. вищими навчальними закладами області було підготовлено 1428 магістрів,
3273 спеціалісти, 1407 бакалаврів та 2970 молодших спеціалістів, але лише 30,0% загальної їх кількості отримали направлення на роботу.

Найбільш престижними для молоді є такі професії, як менеджер, юрист, фінансист. Але, не всі бажаючі отримати такі місця в змозі їх зайняти, по-перше, через незначний попит на них на ринку праці; по-друге, через високі вимоги до претендентів на зайняття таких робочих місць з боку роботодавців. Опиняючись на ринку праці без роботи, молоді люди звертаються за допомогою у працевлаштуванні до державної служби зайнятості.

Так, протягом 2012р. на обліку державної служби зайнятості загалом перебувало 14,3 тис. молодих осіб у віці до 35 років, з яких було працевлаштовано впродовж року тільки 25,9%. Більша частина молоді була працевлаштована на підприємствах торгівлі; ремонту автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку (22,9% загальної кількості працевлаштованих), промисловості – 19,4%, ще 14,0% знайшли своє робоче місце у сільському господарстві, мисливстві, лісовому господарстві.

Загалом, на 1 січня п.р. на обліку в державній службі зайнятості перебувало 5,1 тис. молодих осіб, або 43,4% загальної кількості незайнятого населення, яке знаходилося на обліку.

Про це повідомляє ГУ статистики в Чернівецької області.

peredplata