На Буковині перевірили якість насіння та садивного матеріалу

«З початку року інспекторами управління контролю якості насіння та садивного матеріалу здійснено 171 планову перевірку суб’єктів насінництва та розсадництва області. За цей час вони перевірили 34 сільськогосподарські підприємства, 37 магазинів, 29 ринків та 71 відділення зв’язку, які займалися реалізацією насіння овочевих, баштанних, квіткових культур та багаторічних насаджень», – повідомив сьогодні, 27 червня, начальник державної сільськогосподарської інспекції в Чернівецькій області Віталій Усик на засіданні колегії обласної державної адміністрації.

Він додав, що випробувальними лабораторіями проаналізовано 5175 проб, з яких 20 було визнано некондиційними. Таке насіння, за його словами, було зняте з реалізації та знищене.

Віталій Усик повідомив, що при інспекції створено атестаційну комісію, яка атестувала 5 суб’єктів на право виробництва та реалізації насіння та 35 суб’єктів на право виробництва та реалізації багаторічних насаджень. «Окрім цього, ми активно здійснювали контроль за підготовкою насіння ярих культур для посіву під урожай 2013 року. Усього сільгоспвиробниками заготовлено 3,5 тис. тонн насіння ярих культур, 5260 тонн сої, 1206 тонн картоплі, 620 – кукурудзи, що більше, ніж планувалось», – узагальнив посадовець.

Усе заготовлене та висіяне насіння, за його словами, високорепродукційне, як це передбачено схемами сортової сертифікації у відповідності до вимог всесвітньої організації економічного співробітництва та розвитку.«Втім проблемним залишається питання відсутності в області лабораторії з визначення вірусів у садивному матеріалі багаторічних плодових рослин, створення якої, за пропозиціями інспекції, опрацьовується нині на центральному рівні», – наголосив Віталій Усик. Він також додав, що зараз у Міністерстві юстиції України проходить експертизу порядок проведення перевірки та накладання адміністративних стягнень за порушення чинного законодавства у насінництві та розсадництві.

Джерело – прес-служба ОДА.

peredplata