Поради хотинчанам та новосельчанам від Державної фітосанітарної служби Чернівецької області

За умов підвищеної вологості повітря рослини сої хворітимуть на пероноспороз, аскохітоз, септоріоз. Можливе ураження бактеріозами, вірусними хворобами.
У фазу бутонізації – цвітіння за виявлення перших ознак вищезгаданих хвороб на насінницьких посівах сої рекомендується проводити обробку рослин дозволеними фунгіцидами: абакус, мк.е -1,5 л/га, амістар екстра 280 SC ,к.с. 0,5 – 0,75л/га, імпакт К, к.с. 0,8 л/га, колосаль, к.е. 1л/г, корнет, к.с. 0,6-0,8 л/га ламетил, з.п. 0,3 -0,5 кг/га, фитал, в.р.к. 2,5-3 л/га, фортеця, к.е. 1л/га. Рослини, уражені вірусними хворобами, з посівів видаляють.

Рослинам сої завдаватимуть шкоди гусениці бобової (акацієвої) вогнівки, павутинний кліщ, лучний метелик. За перевищення ЕПШ : гусениць ІІ покоління лучного метелика – 4-5 гусениць на кв. м., листогризучих совок 1-3 гусениці на рослину, гусениць вогнівки – 1-2 на рослину проводять обприскування рекомендованими інсектицидами: борей, КС – 0,14 л/га, драгун КЕ – 1,2 л/га, золон 35, к.е. – 2,5 л/га, та іншими препаратами дозволеними до використання «переліком пестицидів і агрохімікатів» .

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

Також на території районів розпочався літ стеблового кукурудзяного метелика. Метелик у розмаху крил 26- 32 мм з добре вираженим статевим диморфізмом. У самки передні крила біло- жовті або світло – коричневі, з двома поперечними хвилястими лініями, задні крила світліші. Передні крила самців світло – коричневі або бурувато – сірі з блідо – жовтими смужками, а задні – з світлою перев`язкою посередині. Самки відкладають яйця купками по 15 – 20 шт. на нижній бік листків, у середньому до 400 яєць кожна, максимально 1200 яєць.

Розмноження шкідника обмежують випуском трихограми (50 – 200 тис. особин на га) на початку і в період масового відкладання яєць метеликами (поріг шкодочинності 17 – 18 % рослин із кладками яєць).

У період масового виплоджування гусениць, поріг шкодочинності при заселенні ними 6-8% рослин (фаза розвитку кукурудзи – 6- 8 листків), у фазу розвитку кукурудзи – викидання волоті при заселенні понад 18 – 20% рослин посіви кукурудзи обробляють: борей, кс – 0,12 – 0,14 л/га, карате 050 ес, к.е. 0,2 л/га, карате зеон 050, мк.с. 0,2 л/га, кораген 20, кс – 0,15 л/га, рубін, ке – 0,2 л/га, та іншими препаратами дозволеними до використання «переліком пестицидів і агрохімікатів» .

Обробітки інсектицидами проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. Не менше як за дві доби, про час та місце проведення обробітків, необхідно обов`язково попереджувати Голів сільських і селищних рад та пасічників.

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

Джерело – Новоселицька РДА.

peredplata