На Глибоччині створили робочу групу, яка веде боротьбу з стихійною торгівлею

Стихійні місця торгівлі в наш час є однією з гострих проблем. Мало хто з мешканців замислюється над тим, яку небезпеку несуть стихійні ринки. Таке негативне явище, як стихійна торгівля, важко викоренити, але з несанкціонованими місцями торгівлі ведеться боротьба санітарно-епідеміологічною службою, міліцією, управлінням ветеринарної медицини та іншими службами. Розпорядженням 126 від 04.06.2013 створено робочу групу, яка щосереди та п’ятниці здійснює рейди на Глибоцькому ринку та проводить роз’яснювальну роботу з суб’єктами господарювання, які здійснюють торгівлю власної сільськогосподарської продукції у невідведених для цього місцях.

Деякі мешканці району навіть не уявляють, який ризик тягне за собою здійснення покупки в несанкціонованих місцях. І не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю, якщо вживати продукти придбані на стихійних ринках. Санітарно-епідеміологічна служба постійно застерігає: продавці працюють з грубим порушенням санітарно-гігієнічних правил (без санітарного одягу, особові медичні книжки відсутні, порушується температурний режим при реалізації, зберіганні тощо). В більшості випадків торгівля проводиться з землі. Про яку гігієну можна говорити! І дощ, і бруд, і вихлопні гази – усе на цих продуктах. Інколи не розумієш зовсім людей, які купують продукти на стихійних ринках. І все це тільки заради економії декількох копійок чи гривні! Порушення, які виявляються в місцях неорганізованої торгівлі, є потенційно-небезпечними у виникненні спалахів харчових отруєнь, інфекційних захворювань серед населення (наслідки зазвичай серйозні, тяжкі). Походження продуктів нікому не відоме й завжди існує небезпека забруднення харчових продуктів різними мікроорганізмами.

Особливо це стосується м\’ясних, рибних та молочних продуктів, які вимагають особливих умов зберігання. А якщо людина отруїться такими продуктами харчування, вона не зможе довести цей факт, бо немає суб’єкта, якому можна пред’явити звинувачення. Часто люди запевняють, що корова у них здорова і дає дуже добре молоко, риба свіжа. Але ж це ніким не доведено. Сьогодні тварина здорова, а завтра може підхопити захворювання, яке небезпечне для людей. Якість таких продуктів ніхто не перевіряє, оскільки харчі продаються прямо з брудної землі. «Невдале» придбання харчових продуктів на стихійних ринках – це шлях до не дешевого лікарняного (в кращому випадку!). Тому кожна людина повинна замислюватись перед тим, як почати годувати родину з небезпечних місць торгівлі. Інколи тільки по зовнішньому вигляду продавців можна вже зробити висновки про якість продуктів, що реалізуються в стихійних місцях.

Так і виходить, що люди свідомо самі шкодять своєму здоров’ю. Тож, шановні мешканці, купуючи у «стихійних» продавців харчові продукти, не треба сподіватись в котрий раз на удачу. Рано чи пізно, стихійний ринок вам відгукнеться так званим «лікарняним відпочинком». Навряд копійки, зекономлені вами, допоможуть купити здоров’я.

Про це повідомляють в Глибоцькій РДА.

peredplata