Понад 80 видів і сортів дерев та кущів пропонує розсадник на Кіцманщині

Базисний розсадник у с. Оршівці Кіцманського району, який перебуває у підпорядкуванні ДП «Чернівецьке ЛГ» Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства, влітку вражає своїм різнобарв\’ям. Тут на 24 гектарах ростуть понад 80 видів і сортів дерев та кущів, а також трав\’яних рослин. Це зелене багатство доглядають 10 осіб. Зараз клопотів у працівників розсадника трохи менше, аніж навесні та восени, коли триває лісокультурна кампанія, проте роботи без сумніву достатньо. Адже сіянці, які нещодавно проросли, потрібно вчасно доглянути, інакше вони просто загинуть. Крім того, усі саджанці та сіянці треба вкотре просапати, аби бур\’ян не заважав рослинам рости.

Особливу увагу працівники розсадника приділяють сіянцям модрини європейської, адже це примхливе дерево потребує додаткового догляду.
– Кожні десять днів ми обприскуємо спеціальним розчином сіянці модрини, – розповідає лісничий Кіцманського лісництва Розалія Нагирняк. – Це все робиться для того, аби знищити грибок, через який вони можуть загинути.

Саджанці та сіянці із розсадника, який, до речі, найбільший із підпорядкованих Чернівецькому ОУЛМГ, використовують як для лісовідновлення, так і для забезпечення місцевого населення якісним декоративним садивним матеріалом. Як розповідає працівниця розсадника Раїса Моставчук, найбільшим попитом у покупців користуються усі види туї та різноманітні кущі, зокрема вейгела та форзиція. Аби іти в ногу з часом та відповідати тенденціям ринку, на території розсадника постійно розширюють видовий склад рослини. Зокрема, нещодавно тут посадили будлею та стефанандру – повідомляє ДП «Чернівецьке ЛГ» Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства.
Кожна рослинка на території розсадника старанно доглянута. Адже весь декоративний садивний матеріал – це результат праці старанних і залюблених у свою справу людей!

peredplata